Edició 2133

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 28 de maig del 2024
Edició 2133

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 28 de maig del 2024

Carla Gràcia publica ‘Amb ulls de dona’, una biografia de Mercè Pàniker

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Carla Gràcia publica amb l’editorial Univers ‘Amb ulls de dona’, una biografia de Mercè Pàniquer que s’endinsa en les diferents facetes de l’empresària. Una dona que, segons Gràcia, “va ser innovadora en el seu temps, però va quedar invisibilitzada pels homes de la seva família”. La biografia forma part de l’any Mercè Pàniker, promogut per l’Institut Català de les Dones i la Fundació Ramuni Paniker Trust, i pretén “fer valdre una figura clau en la cultura catalana i també en el moviment democràtic, feminista i social internacional”. Segons l’autora, aquesta biografia recull la història d’una dona que va anar més enllà de qualsevol imposició social per ser lliure i que, amb el seu exemple, va ajudar que més dones ho fessin”.

Carla Gràcia, escriptora i doctora en Escriptura Creativa per la Bath Spa University d’Anglaterra, s’endinsa en la vida de Pàniker i narra les diferents facetes de l’empresària. El llibre vol “sumar-se a la gesta d’autors i autores que, donant visibilitat a aquestes dones valentes, estan obrint una esquerda en la narració masculinitzada de la història”.

Publicitat

Filla d’un indi i d’una catalana, Mercè Pàniker va créixer a la Barcelona dels anys vint del segle passat i va passar l’adolescència en un internat de l’Alemanya nazi, d’on tornaria en esclatar la Segona Guerra Mundial. Va estudiar química a la Universitat de Barcelona, i poc després un màster a la Universitat de Leeds, on hi havia matriculades només quatre noies entre més de vint nois.

En tornar a Barcelona, es va posar al capdavant de l’empresa familiar Pàniker, S.A. d’encolats i va promoure una xarxa associativa forta dins del sector químic. Quan el seu marit va morir de manera sobtada, va haver de tirar endavant amb els seus quatre fills tota sola. Amb l’arribada de la democràcia, es va involucrar en la defensa de les llibertats i en la igualtat de les dones.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió