Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Blanquerna recorda Vicenç Pagès Jordà amb un acte de reconeixement a la seva alçada literària i intel·lectual

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Escriptors, editors, acadèmics, amics i ex-alumnes de Vicenç Pagès Jordà (1963-2022) s’han reunit aquest dijous per recordar la figura de l’escriptor i professor, mort aquest estiu als 58 anys. Ho han fet a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI), on Pagès va impartir classes de narrativa durant molts anys. El filòsof Joan Burdeus, el professor de literatura Jordi Marrugat, l’editora i filla de l’homenatjat Berta Pagès i l’escriptor Adrià Pujol Cruells l’han evocat en una taula on s’ha consignat l’alçada literària i intel·lectual de Pagès. També s’ha presentat a títol pòstum el seu darrer llibre, ‘Kennedyana: La dinastia que va crear la trama perfecta’, un relat literari a l’entorn de la família Kennedy.

L’acte d’homenatge d’aquest dijous a Barcelona el convocaven conjuntament la Facultat i l’editorial Folch&Folch. A la primera, Pagès va exercir durant gairebé 20 anys com a professor de narrativa (també va liderar l’Aula d’Escriptura de Girona). Pel que fa al segell d’Ernest Folch, precisament comença ara la seva singladura amb la publicació del títol pòstum de l’autor empordanès ‘Kennedyana: La dinastia que va crear la trama perfecta’, que s’ha presentat aprofitant l’avinentesa.

Publicitat

El també professor de la facultat, Esteve Miralles, ha explicat a l’ACN que era “de justícia” fer un acte per mostrar la dimensió intel·lectual de Pagès,”sens dubte el millor narrador català després de Quim Monzó i el gran referent de la novel·la postmoderna i alhora algú que durant anys ha fet crítica, ha pensat sobre la tradició i ha fet una feina molt gran de reflexió sobre la literatura”.

La primera sessió de la trobada ha consistit en la taula rodona “Escriptor, crític, professor: les idees d’acció de Vicenç Pagès Jordà”. L’ha moderat l’escriptor i enigmista Màrius Serra, i hi ha participat Joan Burdeus, filòsof i crític cultura, i ex-alumne de la FCRI Blanquerna; Jordi Marrugat, professor de literatura catalana (UB) i autor de Narrativa catalana de la postmodernitat; Berta Pagès Massot, filla de l’escriptor i editora, i Adrià Pujol Cruells, escriptor i antropòleg, professor de l’Aula d’Escriptura de Girona. També hi han col·laborat alumnes i amics de l’autor, fent lectura d’algun fragment de la seva obra.

<strong>Un “savi” modest</strong>

Prèviament, Miralles també ha remarcat a l’Agència la “saviesa” de Pagès, i com va excel·lir no tan sols en l’escriptura, com a narrador, sinó també en el pensament literari i en la reflexió sobre la pròpia escriptura. A la facultat, afegeix Miralles, l’escriptor va ser molt estimat entre l’alumnat i el professorat pel seu caràcter afable, la seva modèstia i per haver esdevingut un referent sempre disponibles per les consultes d’uns i altres.

L’acte d’aquest vespre ha continuat amb la presentació del llibre. ‘Kennedyana: La dinastia que va crear la trama perfecta’, que Pagès va deixar acabat i revisat, a punt per a la publicació, per a l’editorial Folch&Folch, que inicia col·lecció i catàleg amb aquest títol. Es tracta, alhora, d’un relat literari, una síntesi de la mitologia suscitada a l’entorn de la família Kennedy i un assaig singular sobre la redefinició dels límits entre la vida pública i la privada en el món mediàtic contemporani. L’editor Ernest Folch i el degà de la Facultat, Josep Lluís Micó, han estat els encarregats de parlar-ne.

Folch&Folch, dirigit per Ernest Folch, és un nou segell especialitzat en narrativa periodística i de no-ficció, que aposta per grans autors nacionals i internacionals i que publicarà indistintament en català i castellà. Folch&Folch és un nou segell de l’ecosistema editorial Suma Llibres, on també hi ha Editorial Navona (reflotada el febrer del 2022) i Editorial Arcàdia (adquirida el maig del 2022).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió