Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

BCNegra 2020 arrenca amb una exposició dedicada a la col·lecció La Cua de Palla

ACN Barcelona.-El festival BCNegra 2020 ha arrencat aquest dijous amb una exposició dedicada a la col·lecció de novel·la negra i policíaca en català La Cua de Palla, que va ser […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN Barcelona.-El festival BCNegra 2020 ha arrencat aquest dijous amb una exposició dedicada a la col·lecció de novel·la negra i policíaca en català La Cua de Palla, que va ser dirigida en etapes diferents per Manuel de Pedrolo (1963-1970) i Xavier Coma (1985-1996). Jordi Canal i Joaquim Noguero han ideat la mostra ‘Quan el groc era negre. Els trets de La Cua de Palla’ que es podrà visitar fins al març a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona i que inclou un centenar de portades. El programa inclou 60 activitats i 35 taules rodones, en què hi participaran un centenar d’escriptors, entre els quals destaca Juan Madrid (Premi Pepe Carvalho), Dominique Manotti, Petros Márkaris, Domingo Villar, Yasmina Khadra, Bonnie Jo Campbell, Mariana Enriquez, Yrsa Sigurdardóttir, Sandrone Dazieri, Dolores Redondo, Javier Cercas, Rosa Ribas i Teresa Solana.

En declaracions a l’ACN, Joaquim Noguero ha manifestat que la mostra dedicada a La Cua de Palla és un homenatge a la col·lecció que, com ha recordat, ja va ser homenatjada als inicis del festival. “És la primera vegada que en fem memòria amb les paraules dels seus protagonistes”, ha indicat. Noguero ha assenyalat que una de les marques distintives de la col·lecció eren els colors groc i negre. D’aquí ve el títol de l’exposició. Per una banda amb el groc del ‘giallo’ italià, i el negre, com el de la ‘Série Noire’ de l’editorial Gallimard. La Cua de Palla va unir els dos colors per “fer en català sèrie negre i editar els millors títols clàssics catalans”. Després de la inauguració de la mostra, s’ha organitzat una taula rodona sobre què va significar La Cua de Palla amb Jordi Canal, director de la biblioteca La Bòbila de l’Hospitalet entre el 1999 i el 2018, i un dels comissaris de l’exposició; Joaquim Carbó, escriptor, amic de Manuel de Pedrolo i creador del detectiu Felip Marlot i Rafael Vallbona, escriptor, autor de novel·les de gènere negre com ‘Dits enganxosos’ (2016) i ‘Tros’ (premi Ferran Canyameres 2016). Noguero n’ha estat el moderador. 12 dies de BCNegraBCNegra s’allargarà fins al 9 de febrer. Dotze dies en què el gènere negre s’escamparà per la ciutat amb el lema de la ‘ciutat amagada’ com a ‘leitmotiv’ i amb Islàndia com a país convidat.