Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Barcelona vol “reequilibrar” els usos veïnals d’espais com la plaça dels Àngels

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona vol “reequilibrar” els usos que actualment es fan d’alguns espais, com ara la plaça dels Àngels, la de la Gardunya o el parc de les Tres […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona vol “reequilibrar” els usos que actualment es fan d’alguns espais, com ara la plaça dels Àngels, la de la Gardunya o el parc de les Tres Xemeneies. És una de les línies d’actuació previstes al Pla de Barris del Raval 2021-2024. Segons ha explicat en roda de premsa el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, hi ha una demanda veïnal per repensar la plaça dels Àngels i es farà un procés participatiu per decidir què s’hi fa. Des del govern municipal, però, tenen clar que ha de ser un espai on els veïns puguin “passar-hi l’estona”. “El que hi ha d’haver és un equilibri d’usos, i no que uns passin per damunt dels altres”, ha dit referint-se a l’ús de l’espai del davant del MACBA per part dels patinadors.

En tot cas, Rabassa ha assegurat que els patinadors formen part de la plaça i per tant hauran de ser “un interlocutor més” en el procés de decisió per transformar l’espai. El pla del Raval també preveu intervencions arquitectòniques amb previ procés de participació a la plaça de la Gardunya i Fleming. Tot i que en aquesta plaça s’hi va fer una actuació important el 2015, Rabassa assegura que el fet que ara hi visquin veïns ha generat una demanda perquè estigui pensada per a la vida comunitària. Ara bé, la idea és fer-hi “microurbanisme” i no una gran intervenció. Una altra actuació destacada que es preveu amb el nou pla per al Raval és fomentar l’autoorganització juvenil i en aquest sentit, es preveu l’habilitació a l’edifici de Can Seixanta per dotar el barri d’un espai jove. A més, les vuit escoles del Raval tindran educadors socials i gestors emocionals.Pla del Barris del Poble-secD’altra banda, aquest dijous també s’ha presentat el Pla de Barris del Poble-sec. Entre les intervencions previstes en l’espai públic destaca la pacificació parcial del carrer de Piquer -amb la retirada d’una fila lateral d’aparcament- i un projecte de millora urbana que prioritza tres espais: els Jardins de les Hortes de Sant Bertran, els Jardins de Walter Benjamin i els Jardins de les Tres Xemeneies. En línies generals es vol ampliar els espais de trobada i fomentar-ne el joc i els usos diversos. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha explicat que l’objectiu és potenciar-hi els usos “volguts”. Una manera, ha dit com a exemple, és la d’obrir una guingueta al parc de les Tres Xemeneies o ampliar-hi l’espai de joc infantil i el de petanca. D’altra banda, l’aposta per espais comunitaris i de relació és un dels vectors del Pla de Barris del Poble-sec. Un exemple és la possible ubicació a la plaça Margarita Xirgu d’un espai de criança compartida infantil. Als plans d’actuació als districtes de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc s’hi destinaran un total de 22,6 milions d’euros.