Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Barcelona incorpora a la proposta de pressupost la reforma de la Rambla i la rehabilitació de Can Batlló i l’Hivernacle

ACN Barcelona.-El govern de Barcelona ha incorporat a la proposta de pressupost del 2022 noves actuacions després de mantenir converses amb l’oposició. Entre les actuacions que es detallen hi ha […]

Agències 17/12/2021

ACN Barcelona.-El govern de Barcelona ha incorporat a la proposta de pressupost del 2022 noves actuacions després de mantenir converses amb l’oposició. Entre les actuacions que es detallen hi ha inversions previstes per a la transformació de la Rambla (3 milions d’euros), les obres d’ampliació de l’Hospital del Mar (7,7) o les rehabilitacions de la nau central de Can Batlló (1,5) i l’Hivernacle (2). Segons han explicat el tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, i el regidor de Pressupost, Jordi Martí, les partides noves que s’han detallat responen a peticions fetes pels grups de l’oposició, que s’han tingut en compte. Amb tot, la resta del pressupost que ja es va detallar es manté i dona “continuïtat” als comptes dels anys anteriors.

Collboni ha defensat que és un pressupost “socialdemòcrata de manual” mentre que Martí ha preferit descriure’l com un pressupost “d’esquerres” i “progressista”.En tot cas, tots dos han coincidit que la concreció de les diferents inversions fetes en la proposta final respon a allò que els grups de l’oposició poden compartir amb el govern municipal i confien, per tant, que els comptes s’aprovin al ple de la setmana vinent, el 23 de desembre.Preguntat pels mitjans de comunicació sobre si s’ha pactat amb algun grup de l’oposició, Collboni ha remarcat que la proposta que s’ha detallat aquest divendres s’ha formulat dins del govern de coalició. Tot i això, ha remarcat que les mesures són “perfectament assumibles i defensables” pels grups municipals i per això espera que l’aprovació definitiva sigui una realitat. El primer tinent d’alcalde també ha puntualitzat que a l’hora de concretar les inversions han tingut presents dos fets: d’una banda, que va ser gràcies a l’abstenció de Barcelona pel Canvi que van poder tramitar la proposta de pressupost, i de l’altra, que ERC ja va dir en roda de premsa que facilitarien la seva aprovació al plenari, tot i que no entrarien a negociar-ne detalls ja que consideraven que era un projecte pressupostari poc ambiciós. De fet, fonts d’ERC han aclarit al marge de la roda de premsa convocada pel govern que el grup no va presentar cap al·legació al pressupost del 2022 i que moltes de les actuacions que ara s’han concretat per part de l’executiu de coalició corresponen a “incompliments” d’acords d’anys anteriors. Com a exemples, han situat la inversió en l’edifici Gustau Gili, la colònia Castells o el Palau Alfarràs. Concreció de les inversionsA l’octubre, el govern de Colau ja va anunciar que reservava prop de 200 milions d’euros dels 3.400 milions del pressupost per negociar partides amb els grups de l’oposició. Amb tot, davant la manca de pacte amb algun grup en concret, el govern ha optat per tirar endavant una proposta que considera que recull bona part de les peticions dels grups.En concret, es detallen inversions per valor de 168,6 milions d’euros i 14,47 milions de despesa corrent. De les inversions, la principal partida va a Habitatge, Compres i Rehabilitació de Patrimoni (55 milions), seguit d’Inversions i manteniment de districtes (30), equipaments (29,62), Espai públic (22,7), expropiacions (9), promoció econòmica (7,55), drets socials (6), tic i digitalització (3) i altres inversions. Dels equipaments destaquen les obres d’ampliació de l’Hospital del Mar o la reforma de l’Hivernacle i la nau central de Can Batlló mentre que de les actuacions a l’espai públic destaca la reforma del primer tram de la Rambla. Dels 14,47 milions d’euros de despesa corrent concretats, la major part (11) van a promoció econòmica, però també hi ha nous contingents per a la Guàrdia Urbana (1,1) i beques menjador (1).