Edició 2248

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de setembre del 2024
Edició 2248

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de setembre del 2024

Arrenca el Comic Barcelona amb Francisco Ibáñez i ‘Mad Max’ com a protagonistes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Estudiants d’il·lustració, disseny i caracterització, escolars, fans del manga i l’anime i aficionats al món del còmic en general han omplert Fira Montjuïc en la jornada inaugural de la 42a edició del Comic Barcelona. Entre els plats fort d’enguany, destaca l’exposició protagonitzada per Francisco Ibáñez, o una altra sobre ‘Mad Max’. La gran fira del sector aplega més de 200 expositors i inclou un nou espai dedicat a la fantasia i la ciència-ficció. Tot plegat en una edició que aspira a assolir els 110.000 assistents de l’any passat. “Estem a ple rendiment i tenim més expositors, hem anat arrancant i estem consolidant-nos després de la pandèmia”, ha assegurat la directora general de FICOMIC, Meritxell Puig.

Des de primera hora del matí desenes de persones han fet cua a l’avinguda Maria Cristina per gaudir de la 42a edició de Comic Barcelona. La majoria eren escolars d’arreu de Catalunya, així com estudiants d’il·lustració, disseny o caracterització, però també s’hi ha apropat aficionats al còmic i fans del manga i de l’anime.

Publicitat

El saló ofereix enguany un ampli ventall d’activitats que posaran els artistes al centre, amb nombroses trobades, sessions de firmes, mostres, xerrades, tallers, projeccions i jocs, entre d’altres.

<strong>Homenatge a Francisco Ibáñez</strong>

Meritxell Puig, directora general de FICOMIC, ha explicat que les exposicions tornen a tenir un paper protagonista en l’edició d’aquest 2024. Entre aquestes, sobresurt la que els organitzadors han dedicat al desaparegut Francisco Ibáñez, el pare de Mortadel·lo i Filemó, que va morir a mitjans de juliol del 2023. Aquesta proposta ha permès als amants d’aquest autor retrobar-se amb aquests entranyables personatges o endinsar-se en l’esbojarrada comunitat de veïns del 13, Rue del Percebe. Jaume, un visitant que aquest divendres ha recorregut l’espai, ha destacat la qualitat d’aquesta mostra que des del seu punt de vista “és un viatge al passat en tota regla”.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Marc, un veí de Barcelona que ha aprofitat el seu matí de festa per visitar el saló. “El primer que he fet és venir a veure l’exposició de Mad Max perquè en soc un gran fan”, ha apuntat l’home que ha considerat que aquesta proposta, que agrupa artistes de diverses generacions pertanyents a l’àmbit del còmic i la il·lustració, és “molt útil” per apropar el púbic jove a aquest “impressionant món imaginari”.

Una altra de les mostres que ha atret força públic, ha estat la de l’il·lustrador de Salamanca Tomás Hijo. Estudiants d’ESO de diversos centres educatius han aprofitat l’ocasió per veure en viu l’obra d’aquest artista. “L’estem treballant a l’escola i ara que veig el seu treball crec que és quelcom molt complicat de fer”, ha afirmat Sergi, un estudiant de segon d’ESO d’Esplugues.

L’autor salmantí ha sorprès els joves admiradors apropant-se a la zona on es trobaven exposats els seus treballs i s’ha mostrat molt satisfet de veure l’interès que el seu treball genera. “És tot un orgull”, ha apuntat Hijo que ha explicat que aquest és el primer cop que exposa a Comic Barcelona.

<strong>Inspiració per a futurs artistes</strong>

Entre les persones que han passat per la fira hi havia molts estudiants d’il·lustració, disseny i també caracterització que hi ha acudit en grup. “Hem vingut perquè per a nosaltres és una oportunitat per veure com treballen els artistes i descobrir-ne alguns que no coneixíem”, ha comentat  Sandra, una estudiant d’Il·lustració de l’escola Joso. En aquesta línia s’ha expressat Ángel, un company d’aquesta jove que ha dit que analitzant el treball d’altres es pot aprendre molt i descobrir “solucions innovadores”.

Per la seva banda, Isabel, una estudiant de caracterització que ha vingut a la fira disfressada d’un personatge de Resident Evil Village, ha explicat que el còmics són claus en la creació de personatges i ha assegurat que aquesta mena de trobades són “molt útils”.

Qui també s’ha animat a fer ‘cosplay’ –disfressar-se del seu personatge preferit de manga o anime- és Anne, una jove que des de fa anys ve al saló caracteritzada. “Vaig vestida de Kill la Kill, que m’encanta”, ha comentat aquesta noia que ha considerat que el Comic Barcelona és una porta d’accés al món del manga i l’anime indiscutible. “Suposa molta accessibilitat sobretot per conèixer les novetats i poder comprar exemplars i marxandatge al nostre propi país”, ha destacat.

<strong>Estrena de la nova secció ‘Utopia'</strong>

Una altra de les novetats de la present edició és el nou espai ‘Utopia’, dedicat a la fantasia i la ciència-ficció amb editorials especialitzades en aquest gènere com Minotauro o Puck. En aquest sentit, ‘Utopia’ s’uneix a seccions consolidades com ‘Comic Vision’ i ‘Comic Fantasy.

D’alta banda, el cinema té un gran protagonisme en aquesta edició. L’auditori creix en la seva programació, ampliant la seva oferta amb col·laboracions com el Festival de Sitges, amb qui el saló impulsa un cicle de cinema fantàstic. També es destina una bona part del temps a projectar cinema d’animació amb pel·lícules com ‘Robot Dreams’ o ‘Dispararon al Pianista’.

Pel que fa als convidats, a banda de Tomás Hijo, enguany també passaran pel Comic Barcelona Emma Ríos, Erik Kriek, Max Sarin, Lisa Lugrin, Gilbert (Beto) Hernández, Liberatore, Sana Takeda, Marjorie Liu, Pepe Larraz, Liniers, Mikael Ross, Martin Panchaud, Fernando Trueba, Javier Mariscal, entre d’altres.

En aquest sentit, molts visitants han fet cua aquest divendres per aconseguir la signatura dels seus autors preferits. Aquest és el cas del Gabriel, un veneçolà que fa anys que viu a Barcelona i que ha esperat una bona estona per aconseguir conèixer els seus ídols: “M’agraden molt els autors espanyols i ara estic esperant per poder parlar amb Maria Llobet, Fernando Blanco i Javier Rodríguez”, ha apuntat.

<strong>Aposta pel públic infantil i jove</strong>

A la zona especialment creada per al còmic infantil s’han programat tallers de còmic, contacontes, trobades amb autors de còmic infantil i juvenil, així com activitats fixes com el ComicXapa, el ComicPlay o el Pintacares. 

Al llarg del matí nombrosos grups d’escolars han passat per aquesta àrea de la fira. Aquest és el cas d’un grup d’estudiants d’ESO d’una escola de Rubí que ha decidit prendre part en un taller d’il·lustració i s’han mostrat molt emocionats amb les seves creacions.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió