Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Andorra defensa que l’arribada de turistes catalans al Principat és una demanda “legítima i justa”

ACN Andorra la Vella.-El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha lamentat aquest dimarts que l’aixecament de les restriccions de mobilitat entre el país i l’Alt Urgell, només per als […]

Avatar
Agències 22/12/2020

ACN Andorra la Vella.-El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha lamentat aquest dimarts que l’aixecament de les restriccions de mobilitat entre el país i l’Alt Urgell, només per als residents dels dos territoris, “no s’adiu a la demanda legítima i justa” del Principat. En aquest sentit, ha afegit que “no contempla l’equiparació” d’aquestes àrees, impedint que la resta de ciutadans de Catalunya puguin anar a una segona residència, un establiment hoteler o una casa rural d’Andorra quan, en canvi, la circulació entre comarques està permesa per a les bombolles que es desplacin fins aquests tipus d’allotjaments. Des de l’executiu andorrà també han dit que s’han mantingut contactes perquè aquesta possibilitat sigui efectiva, però que de moment “no han fructificat”.

Espot ha defensat que la demanda d’Andorra perquè turistes catalans puguin venir al Principat és “justa i equitativa i respon a les bones relacions de veïnatge i a la justa contraprestació al suport sanitari” que aquest país ha donat a Catalunya i més concretament a l’Alt Urgell, per exemple fent un miler de proves per detectar la covid-19 a residents d’aquesta comarca. “La situació actual no comporta cap millora per Andorra, en tot cas, per l’Alt Urgell”, ha destacat el cap de govern del Principat, afegint que la millora és “clarament insuficient i cal anar un pas més endavant”. A més, ha explicat, no hi ha cap “raó sanitària o epidemiològica que ho justifiqui”.D’aquesta manera, el cap de govern d’Andorra ha destacat que tal com està redactat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) no hi ha discussió sobre el fet que es pot ultrapassar el confinament comarcal per anar a veure una persona propera o un familiar, però “la dificultat interpretativa” està en si es vol anar fora de Catalunya a una segona residència o a un hotel. En aquest sentit, ha recordat que “l’equiparació era la premissa” perquè estigués permès i si es fa “una interpretació estricta” queda clar que no es pot.Espot ha remarcat que continuen incidint perquè es doni una resposta favorable a la petició d’Andorra: “No és per manca d’insistència nostra”, ha dit, tot recordant, però, que no és una qüestió que estigui a les mans del Principat.