Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Un centenar d’alumnes de preescolar de Deltebre es queden sense classes perquè aigües fecals envaeixen les aules

Uns cent alumes dels tres cursos de preescolar del CEIP L’Assumpció de Deltebre no han pogut assistir aquest dilluns a classe després que les aules s’hagin omplert d’aigües fecals arran de les pluges de dissabte passat. Segons han denunciat l’Ajuntament de Deltebre i l’AMPA del centre, el problema s’arrossega des de la construcció de l’ampliació de l’escola, que ocupen els alumnes de preescolar i el menjador, i que es troba situada al mateix nivell del sòl que la connexió al clavegueram. La situació es repeteix periòdicament des de fa mes de tres anys i comporta també importants problemes de males olors. La comunitat educativa i el govern municipal han exigit una solució immediata al Departament d’Educació que passaria per la reconstrucció de l’escola a un nivell més elevat del sòl.

Redacció
Redacció 25/09/2007

El centenar de nens i nenes que cursen preescolar (P3, P4 i P5) al CEIP l’Assumpció s’hauran de quedar ara a casa fins que es procedeixi a la neteja del centre i el Departament de Salut, a petició de l’àrea de sanitat de l’Ajuntament de Deltebre, emeti un informe garantint la salubritat de les instal·lacions per poder continuar l’activitat acadèmica. Aquest dilluns, a més, uns 40 alumnes i professors no han pogut utilitzar tampoc el menjador, que es troba en el mateix bloc, perquè també va resultar afectat i no disposava de corrent elèctric.

La pluja caiguda fins dissabte (a Deltebre es van arribar a recollir uns 60 litres per metre quadrat), va contribuir decisivament a deixar les instal·lacions escolars negades per les aigües fecals procedents del clavegueram que brollaven pels desaigües de piques, lavabos i serveis. Tot i que aquest dilluns el nivell de les aigües fecals ja havia descendit, encara quedava aigua estancada tant al pati com a l’interior del centre, en algunes aules i passadissos, i la petjada de la brutícia de les aigües fecals era visible en el mobiliari i les joguines.

Es tracta, de fet, segons ha denunciat el mateix alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa, d’un defecte en el disseny de l’edificació (al costat bloc de l’escola principal), que va ser construïda per l’empresa pública GISA per encàrrec del Departament d’Educació només fa uns cinc anys (aquest és el sisè curs que hi comença), emplaçada al mateix nivell del sòl que l’arrossar contigu: es troba uns metres enfonsada respecte les altres construccions i amb la desembocadura de les aigües fecals a la mateixa alçada que la xarxa en alta de clavegueram de la població. Aspa ha recordat que un informe tècnic municipal ja va advertir a la Generalitat d’aquest problema, desaconsellant la construcció del centre per aquest motiu, però ningú li va acabar fent cas.

‘Cada cop que plou surten els excrements. De vegades, els sòlids suren i tot’, ha explicat una membre de l’AMPA del centre, tot recordant que aquest episodi ha estat ‘el més greu’ que s’ha registrat fins ara. De fet, els problemes, segons han recordat, van començar fa uns tres anys i mig i, des de llavors es repeteixen entre ‘un i dos cops’ cada curs, impossibilitant l’accés dels alumnes a l’escola durant alguns dies.

No només això. La presidenta de l’AMPA, Tere Rosa Fabra, ha denunciat que a aquests episodis s’han de sumar les habituals molèsties per les males olors provinents del sistema de clavegueram que arriben amb regularitat a l’interior dels centres i que es perpetuen per la filtració i retenció de les aigües fecals a la moqueta del terra. ‘Algunes mares, fins i tot, han decidit no matricular-hi els seu fill després de visitar l’escola i sentir l’olor’, ha explicat.

Segons ha explicat el mateix Aspa, el consistori, que va cedir els terrenys a Educació perquè construís el centre i s’encarrega del manteniment, va decidir actuar per tallar el problema instal·lant una bomba de retrocés que permetés evacuar les aigües fecals a la xarxa de clavegueram. Els talls elèctrics repetits que pateix l’equipament però, deixen sense funcionar aquesta bomba i el motor suplementari que es va afegir falla també regularment, provocant les males olors i el sobreeiximent cap a l’interior de l’escola en cas de pluja, per minsa que sigui. ‘Hem gastat més de 54.000 euros en bombes per llançar la porqueria en alta’, ha assenyalat gràficament l’alcalde, tot recordant que el consistori va instal·lar plaques antiretrocés, va canviar el sistema de sanejament i va segellar les arquetes, sense resultats palpables.

Tant Aspa, que ha qualificat de ‘tercermundista’ la situació actual del centre, com l’AMPA han coincidit en reclamar a Educació que resolgui de forma urgent el problema. Per a l’alcalde però, vistos els precedents, ‘no hi ha arranjament possible’: ‘s’ha de tombar i refer l’escola’, ha advertit, tot insistint de la necessitat d’elevar el nivell del sòl de la construcció per evitar que el clavegueram desguassi a l’interior de les dependències escolars. ‘Farem una carta a GISA reclamant-los que ho solucionin o haurem de marxar de l’escola’, ha sentenciat.