Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Un celler de Lleida incorpora el sistema braille en les seves ampolles de vi

El de Tomàs Cusiné és el primer celler de Costers del Segre que ha optat per aquest sistema i una de les poques catalanes que oferixen als cecs la possibilitat de llegir l’etiqueta. El proppietari del celler té molts motius per haver impulsat aquest nou etiquetatge. Un d’ells és per una voluntat social i l’altre perquè assegura que en els vins la visió no és un dels sentits prioritaris. La cata (sabor) i l’olfacte per exemple, tenen molt més pes a l’hora de decidir un vi.

Redacció
Redacció 29/10/2007

El celler de Tomàs Cusiné del Vilosell (Lleida) ha incorporat el sistema braille a les ampolles de vi de la seva última collita, de la qual comercialitzarà 200.000 ampolles amb les marques Vilosell i Geol, segons ha informat el celler. El de Tomàs Cusiné és el primer celler de Costers del Segre que ha optat per aquest sistema i una de les poques catalanes que oferixen als cecs la possibilitat de llegir l’etiqueta la qual apareix en anglès la referència d’Espanya, ja que el celler lleidatà exporta el 75% de la seva producció.

Consciència social

Tomàs Cusiné, propietari del celler, va assegurar que fa anys que tenia previst incorporar el sistema braille. ‘Volia fer-lo per consciència social i perquè estic convençut que la fase visual en les cates és molt baixa mentre l’aroma i el sabor són qualitats amb més intensitat i els invidents les tenen molt desenvolupades”, va explicar. Cusiné, copropietari dels cellers Castell del Remei, a Penelles, va crear el seu propi celler al Vilosell.

Un celler novell

Tomàs Cusiné fa uns anys que s’hi dedica plenament. De la collita de 2003 van sortir les seves primeres ampolles. Va Començar comprant la major part del raïm als agricultors del poble, als quals aquest any ha comprat la producció de 60 hectàrees. En aquests quatre anys ha plantat 29 hectàrees de vinya.