Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Tresserras vol agilitzar el retorn dels papers pendents a Salamanca

El conseller Tresserras ha enviat aquest dijous al matí una carta al ministre de Cultura, César Antonio Molina, sol·licitant una reunió que ha de servir per fixar el calendari i convocar la Comissió Mixta, per tal de poder continuar amb el procés de devolució de les 1.500 caixes dipositades als Arxius de Salamanca i que estan pendents de ser retornats. El conseller ha sol·licitat reunir-se acompanyat dels representants de la Comissió per la Dignitat, en reconeixement a la seva ‘admirable’ tasca per tal de reparar el que consideren una ‘injustícia històrica’.

Redacció
Redacció 21/09/2007

En la carta enviada, el conseller recorda que en disposició de la llei 21/2005 del 17 de novembre ‘es va obrir la porta a la devolució dels papers incautats a les persones i institucions de Catalunya, que actualment estan dipositades a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola.

I afegeix, que durant els dos anys que han transcorregut, per part de la Generalitat s’han realitzat els treballs necessaris per procedir a la devolució de la documentació als seus legítims propietaris. Malgrat això, es lamenten que el Ministeri no hagin convocat la Comissió Mixta que ha de permetre completar la devolució de les 1.500 caixes de documents que encara estan dipositades a l’Arxiu de Salamanca.

Des de la Conselleria de Cultura, consideren que no hi ha raons que impedeixin el compliment del previst a la llei, i es recorda que en tot moment s’ha plantejat aquesta qüestió des de la ‘lleialtat’ i ‘rigor’, encara que també adverteix que a Catalunya es percep amb preocupació i forma unànime la dilació d’aquest procés.