Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024
Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024

El conseller Tresserras demana major compromís del sector privat en la cultura

|

- Publicitat -

Tresserras ha reiterat que els escriptors catalans en llengua castellana formen part de la cultura catalana, i ha dit que la “bona entesa” entre autors en castellà i català hauria de possibilitar aquesta ajuda en la projecció internacional de la literatura catalana.

Per al conseller, a Catalunya hi ha la tendència de “veure problemes on hi ha oportunitats” i ha considerat “fantàstic” que hi hagi autors catalans en castellà, i també ha esperat que en un termini breu existeixi un star system en llengua àrab producte de la immigració. Tresserras ha sol·licitat “no fer conflicte on necessàriament no n’hi ha” i ha demanat “no ser estúpids” per no aprofitar les possibilitats favorables que presenta disposar d’escriptors catalans en castellà.

Publicitat

Tot i això, ha sostingut que la Generalitat ha de “prioritzar” la literatura escrita en català perquè si no “ningú no ho farà”, i ha deixat clar que aquesta defensa no ha d'”anar contra ningú”.

Implicació del sector privat

Tresserras també ha demanat més implicació en la cultura i ha considerat que el sistema econòmic català fins ara s’ha compromès “poc” amb la cultura.

Durant la conferència, que ha reunit unes 200 persones entre personalitats de l’economia i la cultura, Tresserras ha remarcat que les inversions del sector privat en la cultura han de deixar de ser vistes com una “beneficència”. Joan Manuel Tresserras ha dit que s’ha de “aparcar la idea” que les polítiques culturals no són també de caràcter social i ha dit que les administracions públiques han de mantenir la seva aportació, però ajudades per l'”esforç” de les empreses.

Per a això, ha explicat Tresserras, la Generalitat té previst aprovar el 2008 una llei del mecenatge, perquè la cultura sigui vista com “la millor inversió possible”. Actualment, ha explicat el conseller, menys del 20% del finançament de la cultura procedeix del capital privat.

El cànon de les biblioteques el pagarà la Generalitat

Pel que fa a les biblioteques, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha anunciat que el cànon del préstec de documents de biblioteques no l’hauran de pagar els governs municipals, sinó que es pagarà des de Catalunya però amb el suport d’una partida específica del Ministeri de Cultura, per ajudar a la Generalitat a fer front a aquesta càrrega. El cànon s’ha de pagar, per indicacions de la Comissió Europea, per les obres comprades, no per les consultades. Tresserras també ha dit que s’ha de millorar la política de continguts de les biblioteques catalanes, per “assegurar uns mínims”.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut