Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Tresserras anuncia un nous fons estatals destinat al cine en llengua no castellana

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha anunciat la creació d’un fons addicional de promoció, per part del govern estatal, de produccions cinematogràfiques fetes en territori espanyol en llengua no castellana. En l’acte d’inauguració dels estudis de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, el conseller ha revelat que aquest nou fons treballarà en la línia de donar diners a les comunitats autònomes que hagin invertit en produccions audiovisuals també en una llengua diferent a l’espanyola. D’altra banda, en referència a la Fira de Frankfurt, Tresserras ha destacat que molts alemanys s’han sorprès que Catalunya tingui i mantingui una cultura amb tanta vitalitat sense tenir el compromís d’un estat darrere, a la vegada que ha parlat de la necessitat de crear un Consell de la Cultura i les Arts per despolititzar la cultura.

Redacció
Redacció 16/10/2007

D’aquesta manera les subvencions que l’Institut Català d’Indústries Culturals (ICIC) atorga a pel·lícules en català podran ser rescabalades amb aquest nou fons addicional. Com a exemple ha posat els números d’aquest any. ‘Si durant l’any 2006 l’ICIC ha gastat 11 milions d’euros en subvencions en cinema català, amb aquest nou fons podríem recuperar la inversió i utilitzar-la en projectes futurs’.

El conseller s’ha referit també al fet que la indústria cinematogràfica catalana ha de fer una aposta per la qualitat més que per la quantitat. ‘Tothom qui vulgui fer una pel·lícula en català que la faci, nosaltres l’ajudarem. Però algunes d’aquestes produccions han de poder funcionar bé en festivals, en crítica i en públic’, ha apuntat. Amb relació a aquest fet ha aclarit que finançar una pel·lícula dolenta només perquè és en català perjudica la vàlua de la cultura catalana.

Com marca l’agenda Joan Manuel Tresserras també ha parlat de la Fira de Frakfurt. Lligant-ho amb la invitació a Catalunya l’any vinent al Festival Internacional Cervantí de Guanajuato i a l’anunci de la presència catalana a la Biennal de Venècia del 2009, ha dit que la difusió internacional de la cultura catalana quedarà molt consolidada. Com a prova ha destacat que molts alemanys s’han sorprès a Frankfurt que Catalunya tingui i mantingui una cultura amb tanta vitalitat sense tenir el compromís d’un estat darrere.

Tresserras també ha parlat de la necessitat de crear un Consell de la Cultura i les Arts per despolititzar la cultura. ‘Qui va o qui no va a Frankfurt no hauria de ser decisió del Govern sinó d’una comissió d’experts. No té sentit que la política gestioni la creació artística’. D’aquesta manera, ha dit, s’eliminaria tota sospita de clientelisme. ‘El Govern que pagui i els que n’entenen que decideixin on van els diners’.