Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Tragèdia al Tibidabo

Una nena ha mort i tres menors més han resultat ferits de diversa consideració en caure aquesta tarda l’atracció del Pèndol del Tibidabo de Barcelona. L’ancoratge de la base de l’atracció ha cedit fent ensorrar tota l’estructura i deixant atrapades els quatre ocupants, tres nenes i un nen, de 15 i 14 anys. Una de les nenes ha mort, les altres dues han resultat ferides greus i traslladades als hospitals, mentre que el nen, ferit lleu, ha pogut sortir pel seu propi peu de l’atracció. El Pèndul, en funcionament des del 2006, havia passat la seva última revisió al juny. Ara s’investiguen les causes de l’accident. El parc no obrirà aquest diumenge les seves portes en senyal de dol.

Redacció
Redacció 18/07/2010

L’accident ha passat a les 7.15 hores de la tarda, quan en el parc hi havia 4.000 visitants. ‘La base és de formigó, l’estructura està ancorada a la base per uns cargols llargs i sembla que aquests s’han partit i que tot l’ancoratge ha cedit’, ha explicat la presidenta del parc i regidora del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Sara Jaurrieta. Ella juntament amb l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu i la regidora de Seguretat, Assumpte Escarp, s’han desplaçat al parc a les poques hores de conèixer-se la tragèdia. Aquesta ha estat la primera vegada que es produeix un accident mortal en el parc.

L’atracció compta amb un braç articulat que s’eleva a 38 metres d’alçada, des d’on cau en caiguda lliure arribant a una velocitat de 100 km/h en menys de 3 segons. El trencament de l’ancoratge de l’estructura que aguanta el braç ha fet caure tota l’estructura sobre un altre atracció, la Mina del riu, on en aquell moment no hi havia ningú, deixant atrapats als quatre passatgers de l’atracció, de 15 i 14 anys.

Es tracte d’un nen, de 14 anys, que ha pogut sortir pel seu propi peu de l’atracció, dues joves més, de 15, que han resultat ferides greus i han estat traslladades a l’hospital, després de ser rescatades pels Bombers, i una última víctima mortal, una tercera nena, també de 15 anys, a qui els Bombers han hagut de rescatar el cos sense vida.

Segons han informat fonts del Departament de Salut, una de les dues nenes ferides es troba en estat crític i ha estat trasllada amb un helicòpter medicalitzat a l’Hospital de la Vall d’Hebrón. L’altre adolescent ferida en l’accident ha estat trasllada a l’Hospital de Sant Joan de Deu amb un traumatisme cranioencefàlic i es troba en estat menys greu. Pel que fa al nen, també ferit en l’accident però que ha pogut sortir de la instal·lació pel seu propi peu, ha patit ferides lleus i ha estat traslladat pels seus propis pares a l’Hospital General de Catalunya.

En el moment de l’accident, el parc tenia 4.000 persones. Per evitar aglomeracions, els responsables del parc han iniciat el desallotjat de les instal·lacions de forma progressiva, primer s’ha buidat el nivell més elevat del Tibidabo, on hi ha la muntanya russa, l’avió i la Talaya i, posteriorment i de forma gradual, s’ha donat ordre els visitants d’abandonar la resta de les instal·lacions, donant per finalitzat el desallotjament del parc cap a dos quarts d’onze de la nit. La Guàrdia Urbana ha tallat els accessos al parc en vehicle.

Una atracció del 2006 revisada feia un mes i mig

La presidenta del Tibidabo ha destacat que aquesta ‘és la primera vegada que es produeix un accident mortal’ al parc d’atraccions del Tibidabo, que és de propietat municipal. Amb el Pèndul no s’havia registrat ‘cap problema des del 2006’, any en què es va instal·lar, sent les primera atracció d’aquestes característiques de l’Estat, i, a més, ‘és una de les atraccions amb més demanda’, ha afegit.

‘No tenim encara cap hipòtesi de què ha pogut passar, tenim un certificat de fa un mes i mig i se’ns fa molt estrany, no podem intuir res que hagi provocat’ que l’ancoratge de la base hagi cedit, ha explicat Jaurrieta a les portes del parc.

‘Les atraccions passen diferents controls diaris i setmanals, a més d’un certificat que anualment renovem amb una empresa externa al parc’, ha assegurat Jaurrieta. A més de la investigació judicial, el parc n’engegarà una altra d’interna per determinar les causes de l’accident i prendre mesures. El Tibidabo no obrirà les seves portes aquest diumenge en senyal de dol.

Els tècnics del Tibidabo havien rebut dos avisos sobre el Pèndol

Els tècnics del parc d’atraccions del Tibidabo han rebut durant aquest dissabte almenys dos avisos perquè el Pèndol es movia més del compte, segons ha explicat un treballador de l’empresa que ha volgut mantenir l’anonimat. Tot i això, ha matisat que aquest tipus d’avisos no són excepcionals al parc i que moltes vegades els tècnics els resolen sense ni tant sols parar l’atracció. La presidenta del parc, Sara Jaurrieta, ha explicat que la base de l’atracció ha cedit, però no ha donat més detalls. L’empleat ha dit que el pal que aguanta l’atracció ja està previst que sigui flexible i vibri una mica per aguantar la forta pressió que suposa la cistella, però aquest dissabte es movia més del compte.

Precisament alguns joves visitants han dit que abans de l’accident ja havien sentit ‘sorolls estranys’ a l’atracció. Han explicat que han sentit sorolls rítmics de cargols que grinyolaven, cosa que han comentat a una treballadora del parc, que no hi ha donat més importància.

Fora del parc s’han acumulat diversos familiars de joves visitants i treballadors, que s’han acostat al Tibidabo perquè patien per l’accident. El fet que a la muntanya hi hagi zones amb poca cobertura de telèfon mòbil ha fet patir més del compte a alguns pares. Alguns d’ells també s’han estranyat que el parc no hagi evacuat els visitants immediatament. Mentrestant, la Guàrdia Urbana desviava el trànsit i no deixava pujar cap vehicle cap al parc.

Els treballadors del parc han pogut marxar del seu lloc de treball una mica més aviat de l’habitual. Tenien ordres de la direcció de no fer declaracions als periodistes, però alguns han explicat alguns detalls sense ser gravats i mantenint l’anonimat.

L’Angie i la Jasmina han explicat a l’ACN que mitja hora abans de l’accident, elles han pujat al pèndol dues vegades. En la primera han bromejat sobre si podria caure l’atracció, però en la segona han sentit sorolls que les han alarmat més. Mitja hora després, els mals auguris s’han complert.

L’Andrea, la Clara, la Gemma i la Patrícia, amigues d’uns quinze anys d’edat, han explicat a l’ACN que han estat a punt de pujar a l’atracció, però que el fet que una d’elles no es trobés bé els ha fet desistir, cosa que ara agraeixen. El fet de conèixer l’accident ha fet que no tornessin a pujar a cap atracció més.