Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Tarragona utilitzarà la Fira de Frankfurt per promocionar la seva candidatura a Capital Europea de la Cultura

L’Ajuntament de Tarragona utilitzarà un esdeveniment del pes de la Fira de Frankfurt per promocionar a l’exterior la seva candidatura a Capital Europea de la Cultura per a l’any 2016. El 10 d’octubre participarà en una taula rodona amb representants de les ciutats catalanes escollides com a capital cultural, mentre que el dia següent mostrarà un vídeo promocional de la ciutat dins de l’acte ‘Tarragona literària’. En aquesta jornada, també es presentarà el darrer número de la revista Kesse, així com un catàleg d’obres publicades per cinc editorials del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A més, també hi haurà les xerrades dels escriptors tarragonins Olga Xirinacs i Josep A. Baixeras, que parlaran de la seva obra i de la presència de Tarragona en la literatura universal al llarg de la història.

Redacció
Redacció 08/10/2007

La ciutat de Tarragona i el Camp en el seu conjunt també tindran el seu particular espai a la Fira de Frankfurt per mostrar i donar veu a la seva especificitat literària i cultural. L’Institut Ramon Llull (IRL) ha convidat l’Ajuntament de Tarragona a participar en la taula rodona que portarà el títol ‘Les ciutats, generadores de Cultura’, en la qual també intervindran algunes de les ciutats que han estat escollides per ser capitals culturals catalanes, perquè totes elles facin una exposició del patrimoni i l’activitat cultural amb què compten.

D’altra banda, els serveis territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació al Camp de Tarragona, amb la col·laboració del mateix Institut Ramon Llull i l’Ajuntament de Tarragona, han organitzat l’acte ‘Tarragona literària’. Es tracta d’un dinar a la Literaturhaus de Frankfurt en el qual s’han convidat periodistes i touroperadors alemanys.

Allà es presentarà el vídeo promocional ‘Tarragona, la ciutat de l’eterna primavera’, amb el qual es pretén ajudar a la projecció externa per esdevenir Capital Cultural Europea. Conceptes com cultura, art, tradició, gastronomia, literatura, patrimoni arqueològic, les festes majors de Santa Tecla i Sant Magí, la Setmana Santa, Tàrraco Viva, castells, espectacles de tot tipus, el port i el Serrallo, les platges, l’economia, la indústria o l’Any Jubilar s’intercal·len amb la intervenció d’una dotzena de personalitats destacades de diversos àmbits socials i culturals de la ciutat com el mateix alcalde, el cantant Lluís Gavaldà, l’actor Oriol Grau o el catedràtic de Prehistòria de la URV i premi Princep d’Astúries, Eudald Carbonell.

Després del visionat del vídeo, es presentarà el darrer número de la revista Kesse, editada pel Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona, que, amb motiu de la Fira de Frankfurt, ha dedicat el darrer número a la revisió de l’activitat literària al territori durant els últims deu anys. La àmplia anàlisi es porta a terme des dels punts de vista de l’edició, la creació i el foment de la lectura i la promoció i difusió culturals des de les institucions. A més, aquest número especial ha estat traduït a l’anglès i a l’alemany.

Durant el dinar literari també es presentarà un catàleg d’obres publicades per quatre editorials del Camp de Tarragona (Arola Editors, Cossetània Edicions, Silva Editorial i Publicacions URV) i una de les Terres de l’Ebre (Aeditors). Tots aquests materials es repartiran entre els assistents, juntament amb el volum Tarragona escrita. La ciutat vista pels escriptors, de Joan Cavallé. Es tracta d’un assaig, amb finalitats divulgatives, que vol sondejar les línies principals a través de les quals Tarragona també s’ha convertit en literatura.

A tot això, hi cal afegir la xerrada que pronunciaran els escriptors tarragonins Olga Xirinacs i Josep Antoni Baixeras. Els serveis territorials de Cultura han escollit aquests autors perquè consideren que són una bona representació del Camp de Tarragona, tant pel que fa a la qualitat de la seva obra creativa com pel tractament literari que han donat a la seva ciutat i al territori.