Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Ravensbrück, l’infern de les dones (Angle)

Ravensbrück, l’infern de les dones Autors: Montse Armengou i Ricard Belis Editorial: Angle Col·lecció: El fil d’Ariadna, 25 Pàgines: 300 Any d’edició: 2007 RESSENYA Tretze dones catalanes i europees recorden […]

Redacció 02/06/2007

Ravensbrück, l’infern de les dones

Autors: Montse Armengou i Ricard Belis
Editorial: Angle
Col·lecció: El fil d’Ariadna, 25
Pàgines: 300
Any d’edició: 2007

RESSENYA

Tretze dones catalanes i europees recorden les seves vivències al camp de concentració de Ravensbrück, l’únic que el règim hitlerià va destinar exclusivament a dones i nens. Entre elles destaquen poderosament les veus de Mercè Núñez i de Neus Català, mereixedora als 91 anys del premi “Català de l’Any 2006” pel seu coratge obstinat en la denúncia de l’horror nazi.

L’horror que es va viure a Ravensbrück en feia un autèntic infern: humiliacions, deshumanització, fam, esgarrifosos experiments mèdics, etc. Hi van morir més de 92.000 persones. Les dones eren agrupades i classificades segons el seu “delicte”: polítiques, associals, delictes comuns, gitanes, jueves, testimonis de Jehovà, etc. Eren obligades a treballar sense descans per a la indústria de la guerra alemanya.

Basat en un excepcional i guardonat reportatge televisiu, Ravensbrück, l’infern de les dones “serà una eina de gran valor per complir el jurament que ens férem, en el moment de l’alliberament dels camps de la mort, totes les deportades i deportats: que mentre visquéssim, explicaríem tot el que havíem vist i sofert.” (Neus Català, supervivent de Ravensbrück).

Montse Armengou
(1963) i Ricard Belis (1964) són reporters del programa 30 minuts, de TV3. Han realitzat nombrosos documentals d’investigació històrica sobre la repressió franquista, entre els quals destaquen Els nens perduts del franquisme, El comboi dels 927 o Ravensbrück, l’infern de les dones, tots tres publicats en llibres.

Compra’l a Llibres.cat