Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Protecció Civil presenta el pla Inuncat a 753 Ajuntaments de Catalunya

La Direcció General de Protecció Civil iniciarà el pròxim dimarts, 25 de setembre, la roda de presentacions del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya, Inuncat, a 753 Ajuntaments. Els 753 municipis convocats a aquestes sessions de treball són els que, segons l’Inuncat, estan obligats a disposar d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) amb què prevenir emergències causades per les pluges i amb què fer-les front quan aquestes arriben, i aquells als quals es recomana disposar d’un PAM. En la primera sessió de treball, el dimarts al matí, prendran part representants dels municipis de quatre comarques de la demarcació de Barcelona; l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Garraf. El mateix dimarts però a la tarda, estan convocats els municipis del Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Redacció
Redacció 24/09/2007

Els 753 municipis convocats a aquestes sessions de treball són els que, segons l’Inuncat, estan obligats a disposar d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) amb què prevenir emergències causades per les pluges i amb què fer-les front quan aquestes arriben (501 municipis). També estan convocats els Consistoris als quals es recomana disposar de PAM (un total de 252). Per tant, es tracta de municipis on es determinen diferents graus de vulnerabilitat als episodis de pluja.

La primera sessió de treball serà dimarts dia 25 a partir de les onze del matí, tindrà lloc a la sala d’actes del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (Via Laietana, 69) i serà presidida pel director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora. En aquesta trobada prendran part representants dels municipis de quatre comarques de la demarcació de Barcelona; l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Garraf. A les quatre de la tarda del mateix dia, i a la sala d’actes de l’Edifici de la Via Pública de Mataró (Plaça Granollers, 11), estan convocats els municipis del Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

En dies posteriors, al llarg del mes d’octubre i en dates encara per determinar, es duran a terme les mateixes sessions de treball a Tarragona, Tortosa, Girona, Figueres, Manresa, Vic, Lleida i la Seu d’Urgell amb els municipis de cadascuna d’aquestes zones.

En les presentacions prendran part tècnics de la Direcció General de Protecció Civil, del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Els ponents explicaran als representants municipals el funcionament del pla Inuncat i les mesures de prevenció de les emergències causades per la pluja.

Així per exemple, els representants de l’SMC explicaran el funcionament de la xarxa de vigilància de fenòmens meteorològics, el sistema de predicció i el contingut de diferents estudis climàtics en què s’ha basat l’Inuncat a l’hora de definir zones de risc.

Els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua comentaran els criteris que s’han seguit per delimitar zones inundables. Aquest mateix punt l’explicaran, en les sessions que es faran a Lleida i a Tortosa, tècnics de la Confederación Hidrogràfica del Ebro. Per la seva banda, els tècnics de la Direcció General de Protecció Civil repassaran el funcionament dels protocols d’actuació previstos en el Pla, i que abasten des del moment en què s’emeten butlletins de predicció de pluges fins al de l’arribada de les tempestes.