Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Òmnium Cultural i la Paeria col·laboren per difondre l’ús del català als ordinadors

La delegació d’Òmnium Cultural a Lleida i la Paeria han signat aquest dimecres un acord per promoure el coneixement i l’ús del programari en català amb la voluntat que tots els lleidatans utilitzin els sistemes operatius en la nostra llengua. L’acord es materialitzarà bàsicament a través de la Xarxa de Telecentres de l’ajuntament, els quals ja incorporen bona part del seu programari en català, de tal manera que aquests punts de difusió tecnològica faran difusió i promoció del programari en català formant i informant els usuaris de la seva disponibilitat i instal·lació. La tinent d’alcalde Montse Mínguez ha destacat l’acord com un ‘pas important per socialitzar les noves tecnologies’ i normalitzar d’aquesta manera l’ús social del català, també entre el col·lectiu d’immigrants.

Redacció
Redacció 02/11/2007

Per la seva part, el president d’Òmnium Cultural a Lleida, Josep Maria Forné, ha comentat que el català està situada com la vuitantena llengua més parlada al món però que a nivell d’Internet es situa entre les deu més utilitzades. Segons Forné la llengua no s’ha d’estancar en el seu ús i per això ha remarcat que en bona part ‘ens juguem el seu futur’ amb la seva presència en les noves tecnologies.

En aquest mateix sentit, el responsable tècnic d’Òmnium Cultural, Jordi Elies, també ha assenyalat que l’acord representa un pas més en el procés de ‘catalanització’ de les noves tecnologies i ha matisat que el fet que ‘l’ordinador parli en català reforça la noció d’identitat’; una situació que es donaria difícilment amb altres electrodomèstics com la nevera o la rentadora, ha dit.

Aquest programari no representa un cost addicional ja que les llicències tenen el mateix preu que els seus equivalents en anglès o castellà. Així mateix, el ventall de programes en català disponibles en programari lliure i gratuït és immens, i cobreix totes les necessitats d’un usuari mitjà, tant en l’ús domèstic om en el professional.

Actualment es disposa d’un ampli ventall de programari en llengua catalana que abasta quasi tots els camps, des del propi sistema operatiu –Windows o les diferents distribucions de Linux– fins a ‘suits’ ofimàtiques –Windows Office i Open Office, entre d’altres– així com programes de tractament d’imatge, per anomenar-ne alguns.

Un altre dels matisos de l’acord és que es preveu la cessió de les instal·lacions del Telecentres de l’ajuntament a Òmnium Cultural perquè s’hi pugui dur a terme tasques de difusió i formació relacionades amb el programari en català. A més a més, tant a les pàgines web de la Paeria com la d’Òmnium Cultural s’inclourà informació i enllaços referents al programari en català i de les diferents activitats que s’organitzin fruit d’aquest acord.

La Xarxa de Telecentres de la Paeria compta actualment amb quinze punts repartits per tota la ciutat, i resten pendents d’una pròxima obertura tres telecentres més a Llívia, Cappont i Ciutat Jardí. Cadascun disposa d’ordinadors amb connexió de banda ampla, impressora, escàner i accés Wi-fi a través de la Xarxa Ciutadana FON. Un equip de monitors i monitores hi organitza activitats periòdiques per ensenyar a utilitzar les noves tecnologies, tant a nivell bàsic com avançat.