Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

Òmnium cedeix el seu fons documental a l’Arxiu Nacional de Catalunya

|

- Publicitat -

El fons és considerat com “un dels més importants per documentar l’activisme de la societat civil catalana en defensa de la seva cultura en el tardofranquisme i la democràcia”.

Publicitat

La documentació cedida abraça un període que va des de la creació d’Òmnium Cultural, el 1961, fins al 1990. L’entitat ha decidit cedir la seva documentació a la Generalitat per assegurar la preservació i perquè pugui ser consultada pels investigadors. La cessió s’ha establert per un període de 10 anys prorrogables.

El fons, que ocupa 91 metres lineals de prestatgeries, és format per 202 contenidors i inclou, entre d’altres documents, material de les reunions dels òrgans directius, i també de les relacions amb les seves delegacions territorials i altres entitats. També consta la documentació sobre activitats pròpies, com la Nit de Santa Llúcia o el Premi d’Honor dels Lletres Catalanes.

L’Arxiu Nacional de Catalunya s’encarregarà de la classificació, descripció i informatització del fons, que serà de lliure accés per als investigadors acreditats, per acord de les dues parts signants del contracte, amb l’objectiu de fomentar l’estudi i el coneixement de la trajectòria d’Òmnium Cultural.

Òmnium Cultural va ser fundat el 1961 per Joan B. Cendrós, Lluís Carulla, Fèlix Millet i Pau Riera com a associació privada dedicada a la promoció de la llengua i la cultura catalanes. Actualment té uns 15.000 socis. Per la seva banda, l’Arxiu Nacional de Catalunya va ser creat l’any 1980, i és la institució arxivística cabdal del país, encarregada d’aplegar, conservar i difondre el patrimoni documental de Catalunya. Està adscrit al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, dins la Direcció General del Patrimoni Cultural,

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió