Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Oferta del govern Irlandès per col·laborar en el conflicte basc

El ministre principal i el viceministre principal d’Irlanda, Ian Paisley i Martin Mcguinnes, respectivament, han ofert avui a la portaveu del Govern basc, Mirin Azkarate, ‘la seva col·laboració’ per a la resolució del conflicte basc i l’assoliment de la fi de la violència. Mirin Azkarate, que es troba de visita al territori nordirlandès  per a col·laborar en matèria de joventut i educació en valors, promoció dels drets humans i cultura de pau, ha informat a Paisley i Macguiness en una reunió conjunta sobre la situació d’Euskadi i sobre la proposta del lehendakari, Juan José Ibarretxe, la consulta per al 25 d’octubre.

Redacció
Redacció 04/10/2007

Durant la trobada, que s’ha produït en un ambient cordial i distès, la portaveu de l’Executiu basc ha destacat que ‘resulta curiós’ que en altres àmbits propers, com per exemple, Escòcia sigui ‘possible plantejar debats’ sobre l’autodeterminació ‘sense que ocorri res’, mentre que a Euskadi, la proposta d’Ibarretxe plantejada simplement com ‘línia de contacte i de treball’ hagi suscitat les reaccions que s’han vist en l’Estat espanyol.

Mirin Azkarate ha subratllat que ‘el problema principal’ del País Basc ‘és l’existència d’ETA’, pel que va proposar ‘la necessitat d’un diàleg obert ‘entre els diferents interlocutors polítics i d’un treball comú per a resoldre el problema. Els representants del Govern d’Irlanda del Nord han ofert ‘la seva col·laboració’ i han exposat els acords assolits per ells per a arribar a una situació d’absència de violència. Per la seva banda, la portaveu del Govern basc s’ha preguntat per què ‘si a Irlanda del Nord ha estat possible’ aquesta situació, no es pot aconseguir a Euskadi. Per això, ha emplaçat als partits polítics a ‘mirar-se en el mirall d’Irlanda, almenys, per a asseure’s i escoltar-se uns a uns altres’. Abans de finalitzar la reunió, que s’ha celebrat en el despatx del ministre principal en el Castell de Stormont, Martin Mcguinnes ha assenyalat que és necessari ‘no baixar el cap’ i estar convençuts que la pau es pot aconseguir ‘perquè aquesta és la manera d’assolir-la’.