Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Nigèria denuncia Pfizer pel presumpte ús de nens com a conillets d’índies

El govern de l’estat de Kano, al nord de Nigèria, ha iniciat una acció judicial contra la multinacional farmacèutica Pfizer, la qual acusa d’haver experimentat amb 200 nens dos medicaments que fins ara havien estat provats únicament en porcs i que n’han causat, segons la denúncia, la mort de 18. L ‘empresa ha assegurat, per part seva, que no li consta la denúncia i que els seus fàrmacs van salvar la vida a “més de 200 nens” malalts de meningitis.

Redacció 23/05/2007

Segons el diari nigerià Daily Trust, el fiscal general de l’Estat, Barrister Aliyu Umar, ha reclamat el pagament de 2.700 milions de dòlars (2.000 milions d’euros) en indemnitzacions als demandants. La denúncia consta de 29 càrrecs, entre ells els de “conducta no conforme amb l’ètica, conspiració, ocultació de proves, simulació i homicidi de víctimes innocents”.

Està previst que el procés judicial pel cas comenci el pròxim 4 de juny, una vegada que s’hagi citat per escrit tots els acusats, tant a Nigèria com als Estats Units.

L’abril de 1996, en plena epidèmia de meningitis, còlera i xarampió que estava causant la mort de nombrosos nens, Pfizer va intervenir voluntàriament en el programa d’emergència llançat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A més de les accions sanitàries normals previstes pel pla internacional, la companyia va seleccionar 200 nens per a un tractament experimental basat en dos fàrmacs, Trovan, que es va subministrar a 99 nens, i Ceftriaxone, a 101 més. Segons el fiscal Aliyu Umar, els medicaments van causar la mort de 18 nens i van provocar seqüeles irreversibles -com malformacions, ceguesa, paràlisi o danys cerebrals- a 182 més.