Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Nadal no creu que calgui aturar totalment les obres del TGV ni que a l’interior de la ciutat passi el mateix que a Bellvitge

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, considera que les obres del TGV ‘s’han aturat allà on s’havien d’aturar’ i, per tant, ‘no cal aturar les obres en tota la resta de punts’ perquè ‘no hi ha cap motiu’. Les obres del TGV en el tram de Bellvitge, concretament sota el túnel de la línia de ferrocarrils de la Generalitat, són les que han quedat paralitzades, però es manté l’execució dels altres punts amb normalitat. Nadal, que ha participat en la inauguració del nou edifici de l’empresa Copisa, ha afegit que ‘si hi havia dubtes sobre si s’havien d’aturar (en aquest tram) l’incident de dissabte va posar de manifest que no hi havia més remei que aturar-les’, perquè ‘no fer-ho hauria estat un risc i una irresponsabilitat que no podíem cometre’. Ara bé, el conseller no considera que a l’interior de la ciutat pugui tenir lloc un incident com el de dissabte, ja que ‘enlloc no hi ha cap punt de les característiques del que estem comentant, amb coincidència de tres serveis diferents en el pas de les obres’. El projecte a l’interior de la ciutat és ‘diferent i les circumstàncies també ho són’. Creuarem els dits.

Redacció 23/10/2007

Nadal ha valorat l’operatiu de sistema de transport alternatiu per autobusos d’aquest matí de dilluns com a ‘molt notable’, ‘dimensionat’ i ‘suficient’. Pel Govern, ha dit el titular de Política Territorial, les prioritats són, per aquest ordre, les rodalies; la segona prioritat és la normalització del servei als usuaris, i ‘només’ la tercera prioritat és el TGV. ‘Els que tenen la competència directa en l’execució d’aquesta obra i els que tenen el calendari compromès són els que han de pronunciar-se sobre quina és la perspectiva en el futur immediat sobre aquesta qüestió’. ‘Per a nosaltres no hi ha un problema de calendari, sinó de seguretat i garantia pels usuaris’.

En paraules de Nadal el que va passar dissabte és diferent als esvorancs, perquè aquests són esllavissades internes en el túnel per les característiques del sòl i, l’incident de dissabte és el desplaçament d’un mur del túnel de FGC com a conseqüència d’unes injeccions que ‘per la raó que siguin no van ser prou adequades o van generar una pressió sobre aquest mur que va posar en risc l’estabilitat del túnel’. A l’hora d’anar a buscar culpables d’aquest fet, Nadal ha dit que s’ha de fer ‘amb cura’, perquè ‘hi ha tantes causes possibles que no m’atreviria a dir una única causa ni un únic responsable, i ha afegit que ‘també és veritat que l’empresa que executa les obres podria tenir la seva part (de culpa), sense cap mena de dubte’.