Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Montilla s’alinea amb Madrid: “Mai a Catalunya havia hagut tanta inversió pública”

Durant la roda de premsa posterior a la primera reunió del Govern després de vacances, Montilla ha destacat que el conjunt d’obres que recull l’informe d’infraestructures sumen una inversió total de més de 18.400 milions d’euros, i ha celebrat la xifra. “Mai a Catalunya havia hagut tanta inversió pública, tant per part de l’estat com de la Generalitat”, ha assegurat el president. Les dades que esgrimeix Montilla són, però, la suma de les inversions de la Generalitat amb les insignificants inversions del Govern espanyol, de manera que així s’amaga el veritable drama de les inversions del ministeri de Foment al Principat.

Redacció
Redacció 29/08/2007

En la tornada a la feina després de les vacances, el Govern català ha presentat un mapa que fa inventari de les actuacions que actualment tenen en marxa l’estat i la Generalitat sobre la xarxa viària i ferroviària catalana, tot indicant en quina fase es troba cada projecte. Segons l’estudi, la inversió conjunta d’ambdues administracions supera els 18.400 milions d’euros. Pel president de la Generalitat, José Montilla, el mapa demostra que “mai a Catalunya hi havia hagut tanta inversió pública” i que les opinions pessimistes sobre l’estat de les infraestructures del país “no estan justificades”.

Montilla dóna per “inversions en infraestructures” dades que combinen les aportacions de la Generalitat amb les minses aportacions que fa Madrid, de manera que la xifra d’inversions creix considerablement. Segons dades que aportava ahir el diari AVUI, dels 2.363 milions d’euros promesos per la Ministra per millorar Renfe els propers 6 anys, només se n’han pressupostat aquest any 193. I recordem que pressupostat no vol dir executat, tal com us explicàvem fa uns dies, ja que l’Estat espanyol no ha ni començat a treballar en el 39% de les obres pressupostades a Catalunya, de manera que els diners pressupostats i no executats van perdent-se d’un any per l’altre.

Montilla ha reconegut, però, que “encara no es poden notar els resultats” de moltes de les inversions que recull l’informe, però ha recordat que el compromís que van adquirir tots els governs català i espanyol és que tots els projectes estiguin licitats abans de l’any 2011. El president ha tornat a culpar a CiU tot advertint que si els projectes d’inversions s’haguessin fet abans “els resultats ja serien palpables”, i ha acusat als convergents de no haver deixat fet cap estudi ni projecte que hagués permès accelerar l’execució dels projectes.