Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Montilla repta Mas a aclarir si aposta per la independència o per Espanya

El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha reptat aquest dissabte el president de CiU, Artur Mas, a aclarir si aposta passa per defensar l’Estatut i ‘una Espanya d’orientació federal’, o bé per ‘la ruptura amb Espanya’. ‘Si volen canviar de bandera, que ho diguin, si renuncien a defensar l’Estatut, que ho diguin’, ha emplaçat Montilla, ‘jo faré campanya en defensa de la senyera de tots i de l’Estatut de tots’. El líder del PSC ha reiterat la seva aposta per ‘refer l’Estatut’ i ‘reforçar el pacte constitucional’, ‘sense renunciar a una futura reforma de la Constitució’. Montilla, però, ha reconegut que aquesta no és una proposta ‘per demà’, perquè no la veu possible.

Redacció
Redacció 18/07/2010

Montilla ha tancat aquest dissabte la Convenció del Programa Marc del PSC que s’ha celebrat a Lleida i on s’ha aprovat un document per unanimitat que vol ser la base ideològic del partit per a la propera dècada. El debat parlamentari d’aquest divendres, però, no ha passat desapercebut en el discurs del president, que ha recordat que va aconseguir la unitat ‘a l’últim segon’ i amb ‘un cop d’audàcia’. I ‘també aconseguirem la victòria electoral en el darrer segon’, ha afegit. ‘Bé està el que bé acaba, però ningú no entén que com a resposta a la indignació catalana contra la sentència hi hagi líders que s’aixequin de la taula abans d’hora o bé siguin incapaços de presentar cap proposta’, ha dit, en referència a Mas.

El president de la Generalitat ha recordat que la seva proposta va passar per sotmetre a votació del Parlament el preàmbul de l’Estatut, un text que ‘mai havia estat votat abans’ per la cambra catalana, ja que es va elaborar en el tràmit de les Corts. ‘Pocs partits catalans avui el subscriuen fil per randa’, ha afegit, tot recordant només van signar la resolució PSC i ICV-EUiA, ja que CiU i ERC només la van votar mentre PPC i C’s hi van votar en contra. A més, ha recordat que ERC va proposar la via per la independència en la seva resolució, a la qual CiU es va abstenir ‘o bé no s’han decidit, o bé se’ns amaguen’.

De fet, Montilla ha tornat a emplaçar Mas a aclarir la seva posició. El president considera que la sentència ha situat les forces catalanes en una disjuntiva, ‘o bé refer el pacte estatutari o reforçar el pacte constitucional, o optar per trencar el marc estatutari i constitucional’. ‘Els que volen trencar el marc estatutari i constitucional tenen l’obligació de dir-ho, com ha fet ERC’, ha dit, i ‘demano la mateixa claredat a CiU i Artur Mas, que té l’obligació de decidir, o defensa l’Estatut que van votar els catalans i una Espanya d’orientació federal, o defensa la ruptura amb Espanya’.

‘Si volen canviar de bandera, que ho diguin, si renuncien a defensar l’Estatut, que ho diguin, jo faré campanya en defensa de la senyera de tots i en defensa de l’Estatut de tots’, ha reblat.

Mentre demana al seu adversari que ‘parli clar’, Montilla ha dit que l’aposta del PSC és ‘clara’ i que passa per ‘reforçar el pacte constitucional’, ‘sense renunciar a una futura reforma de la Constitució’ que passi per una reforma del Senat i un reconeixement de l’estat plurinacional. Tot i això, ha insistit en deixar clar que no parla d’una reforma ‘per demà’, ja que creu que no és possible amb la correlació de forces actuals i la posició del PP. El PSC ha aprovat aquest dissabte en el seu programa marc que aposta per la necessitat ‘en algun moment’ d’abordar el debat de la reforma constitucional des d’una perspectiva federal. Mentrestant, Zapatero ha dit aquest dissabte que la Constitució és el marc ‘adequat’ pel desenvolupament de l’Estatut, descartant així una reforma.

A banda de la resolució aprovada al Parlament, el president ha recordat que el PSC i el PSOE s’han posat d’acord en una altra resolució al Congrés que ‘recull el malestar de la societat catalana’ i ‘el compromís de desenvolupar en plenitud el contingut de l’Estatut, amb una referència explícita al seu preàmbul’.

‘Tot això està bé, però que ningú no s’enganyi, la sentència ha malmès moltes coses i això no s’arregla ni amb una resolució del Parlament ni amb una resolució del Congrés, poden ajudar, però no s’arregla’, ha dit. Montilla ha remarcat que ‘s’ha produït una ruptura de confiança i un distanciament emocional que caldrà superar’, i ‘això reclama de tots molta intel·ligència, tenacitat i voluntat de pacte’. ‘Per mi no quedarà’, ha afegit, uns dies abans de la seva trobada a la Moncloa amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

En un àmbit més econòmic, i recollint algunes de les propostes del programa marc que s’ha aprovat en la convenció, Montilla ha assegurat que l’objectiu del PSC és ‘preservar i millorar’ l’estat del benestar, ‘conscients que algunes polítiques adaptades des da fa vint anys s’han de revisar’. Però Montilla ha avisat que no es poden deixar aquestes reformes ‘en mans de la dreta’, perquè ‘ells defensen reformes per desmantellar un sistema de benestar en el que mai no han cregut’.

Per contra, ha situat els socialistes com ‘l’opció reformista que pretén continuar en la millora del sistema del benestar’, tot i que calgui fer ‘esforços i sacrificis’.