Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Montilla reclama a la societat catalana que sigui “més militant” en el consum de pel·lícules, diaris i llibres en català

En declaracions al programa Problemes domèstics de Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat, José Montilla, ha instat la societat catalana a ser “més militant” en el consum de productes en català per fomentar-ne l’oferta. En resposta a la pregunta d’un dels oients del programa ‘Problemes domèstics’ sobre la possibilitat d’incrementar les pel·lícules de cinema en català, José Montilla ha recordat les ajudes que la Generalitat dóna amb aquesta finalitat i ha remarcat que “si hi ha més demanda i més mercat segur que els privats també s’animaran a fer-ho”.

Redacció
Redacció 02/10/2007

Per Montilla, cal “incentivar l’ús social del català” en tots els àmbits i promoure el consum d’aquests productes. “Cal també que la societat catalana sigui una mica més militant i a l’hora de la veritat vagi a veure pel·lícules en català, compri llibres en català, tot i que la veritat és que de llibres se’n venen bastants, i es llegeixi més la premsa en català. Hi ha diaris que en el seu moment van fer la seva aposta per tenir edició en català i en castellà i els ha funcionat molt bé”, ha afirmat.

D’altra banda, de cara a l’assignació demà de la terminal T-Sud de l’aeroport del Prat, el president de la Generalitat ha deixat clar que no té “res en contra de les low cost” i ha remarcat la importància de donar cabuda a les empreses amb vols transoceànics. Per Montilla, tampoc no s’han de tenir prejudicis ni amb Iberia ni amb la seva filiar Clickair.

Així, ha dit: “s’ha de donar una certa prioritat a les empreses que han apostat per vols transoceànics, de caràcter intercontinental. Ara bé hi ha d’haver aquestes propostes, si no n’hi ha no ens les podem inventar. I la realitat avui és que la majoria dels vols que surten del Prat són d’Iberia i de Clickair, que és una empresa, per cert, que té la seu a Catalunya i que té un president que també és català i que té un accionista important que és també català.

El cap de l’executiu defensa que des del Prat hi hagi “tots els vols possibles que el mercat demandi” a nivell intercontinental. “El que hem d’oferir també és la possibilitat que entrin noves companyies també que fins ara tenien pocs espais. Ara el que no podem és obligar que companyies europees puguin considerar l’aeroport del Prat com el seu hub perquè s’han manifestat en sentit contrari”, ha afegit.

Finalment, José Montilla ha explicat que a finals de l’any que ve es bonificaran nous peatges a Catalunya, que se sumaran als actuals. “Els recursos prioritàriament han d’anar a construir noves infraestructures i no al rescat de peatges, però això no vol dir que no hi afegim alguns peatges més”, ha explicat, deixant clar que la nova llista ja s’està elaborant.