Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Miquel Carrillo (ERC): ‘Avui seria un dia ideal perquè el Parlament proclamés la independència’

Perseverar amb l’autonomisme o trencar amb Espanya i apostar per la independència, aquest és el marc de coordenades sobre les que està girant el ple monogràfic del Parlament convocat pel president de la Generalitat, José Montilla, per tal d’articular una resposta al trinxament de l’Estatut. En la seva intervenció d’aquest matí, el líder de l’oposició, Artur Mas, ha insistit en el ‘dret de decidir’ i ‘d’administrar els seus recursos’ que tenim els catalans. ‘Espanya no vol ser canviada i vol una Catalunya domesticada’, ha proclamat Mas, responen així les paraules de Montilla, que en tot moment ha buscat la concòrdia, apostant per una utòpica reforma constitucional espanyola on hi tingui cabuda l’Estatut. Des d’Esquerra, i a l’espera del discurs de Puigcercós, el diputat Miquel Carrillo opinava, des del seu Twitter personal, que aquest ple especial de resposta a l’agressió ‘seria un dia ideal perquè el Parlament proclamés la independència’.

Redacció
Redacció 16/07/2010

En la seva intervenció, el president de la Generalitat, José Montilla, ha fet una crida a la unitat del catalanisme per donar una resposta conjunta a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC), ja que ‘només una resposta des de la màxima unitat tindrà eficàcia política’ davant d’una sentència que ha deixat ‘un pòsit de desconfiança’ entre les institucions catalanes i de l’Estat que serà ‘difícil de superar’. En el seu discurs al Ple extraordinari del Parlament, Montilla ha afegit que si l’Estat vol donar una resposta ‘al problema de Catalunya’ haurà de ‘canviar’, i ha avisat que Catalunya està ‘fatigada’ i que aquest sentiment genera una ‘desafecció sentimental i política que hauria de preocupar Espanya’.

En un discurs d’una hora davant de l’hemicicle, Montilla ha constatat que és ‘una hora greu’ per a Catalunya, ja que hi ha hagut una ‘falta de respecte’ cap als catalans, però també ‘exigent’. El president ha afegit que hi ha hagut ‘una desconsideració cap a les nostres institucions democràtiques i cap a la societat catalana’, tot defensant la via que va utilitzar Catalunya, ‘respectant les regles del joc’.

Mas ‘No es pot refer el que ha quedat malmès’

El president de CiU, Artur Mas, ha apostat aquest divendres per obrir ‘un nou camí sense límits’, ja que considera que ‘no es pot refer el que ha quedat malmès’ de l’Estatut ni tampoc el seu esperit. El líder de CiU ha assegurat que Catalunya s’ha quedat sense aliats Madrid al comprovar que tant al PSOE com al PP ja els hi va bé la sentència. Segons Mas, ‘Espanya no vol ser canviada i algun dia els catalans’ ho hauran d’acceptar. Mas també ha fet una crida als partits ha arribar un acord sobre ‘la causa’, i ha reptat al president, José Montilla, a presentar una proposta de resolució de rebuig a la sentència i s’ha compromès a donar-li suport.

Pactant les resolucions al Congrés

En paral·lel al que passa a la Cambra catalana, les formacions catalanes ja tenen pràcticament enllestides les resolucions individuals sobre l’Estatut que presentaran al Congrés dels Diputats si no són capaces de pactar un text unitari que traslladi a Madrid el rebuig a la sentència que es va posar de manifest a la manifestació del 10-J. El PSC i el PSOE ja han pactat la seva resolució, que inclourà al preàmbul part del discurs que el president Montilla va pronunciar després de la sentència. CiU la té en mans dels seus tècnics, mentre que ERC i ICV, que comparteixen grup, podrien presentar dos textos diferents. Totes elles esgotaran el termini per presentar-les al Registre, fixat a les dues de la tarda, a l’espera d’un hipotètic acord al Parlament de Catalunya.