Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

Microsoft en català: promeses no complertes

|

- Publicitat -

Aquesta setmana s’ha parlat molt de Microsoft a Catalunya. Ha estat una setmana de presentacions de versions en català i de felicitacions mútues entre el gegant del software i els organismes catalans.

Publicitat

La Generalitat ha impulsat un acord per tirar endavant més traduccions dels productes de l’empresa de Bill Gates, i Microsoft ha presentat els primers ordinadors amb el sistema operatiu Vista en català -a la venda a partir de l’1 de juny- i diverses traduccions del seu programari, com el paquet ofimàtic Office.

La notícia és positiva, però amaga una sèrie de fets que caldria recalcar. Recorrent una mica a l’hemeroteca, només cal anar uns mesos enrere per veure el que llavors prometia Microsoft: Que totes les versions del Windows Vista des del dia en què aquest aparegués al mercat tindrien l’idioma català de sèrie, i tots els PC de l’Estat espanyol distribuïts per Dell, Toshiba i Sony anirien amb un instal·lador que permetria escollir entre les 4 llengües oficials de l’Estat.

Sembla que aquestes promeses han quedat en paper mullat, i a l’actualitat qui vulgui utilitzar el Windows Vista haurà de fer-se amb els paquets de traducció per instal·lar-los sobre les versions espanyola, anglesa o en altres idiomes del Vista.

Ofensa a Softcatalà i d’altres col·lectius

A més, a la web Microsoft.cat, que té el suport de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, s’autoassignen el mèrit de ser “la iniciativa pionera d’integrar el català com a llengua d’ús del teu ordenador”, i falten al respecte d’aquells que, des del voluntariat o amb iniciatives com Softcatalà, treballen per facilitar-nos programari en català.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió