Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Microsoft en català: promeses no complertes

Malgrat l’eufòria que es respirava aquesta setmana amb les presentacions dels productes Microsoft traduïts, fent una mica d’hemeroteca descobrim que la companyia ha incomplert la promesa de versions del Windows Vista amb el català de sèrie ja des del dia de llançament del producte. La versió en català arriba tard i en forma de “paquets de traducció”.

Redacció 14/05/2007

Aquesta setmana s’ha parlat molt de Microsoft a Catalunya. Ha estat una setmana de presentacions de versions en català i de felicitacions mútues entre el gegant del software i els organismes catalans.

La Generalitat ha impulsat un acord per tirar endavant més traduccions dels productes de l’empresa de Bill Gates, i Microsoft ha presentat els primers ordinadors amb el sistema operatiu Vista en català -a la venda a partir de l’1 de juny- i diverses traduccions del seu programari, com el paquet ofimàtic Office.

La notícia és positiva, però amaga una sèrie de fets que caldria recalcar. Recorrent una mica a l’hemeroteca, només cal anar uns mesos enrere per veure el que llavors prometia Microsoft: Que totes les versions del Windows Vista des del dia en què aquest aparegués al mercat tindrien l’idioma català de sèrie, i tots els PC de l’Estat espanyol distribuïts per Dell, Toshiba i Sony anirien amb un instal·lador que permetria escollir entre les 4 llengües oficials de l’Estat.

Sembla que aquestes promeses han quedat en paper mullat, i a l’actualitat qui vulgui utilitzar el Windows Vista haurà de fer-se amb els paquets de traducció per instal·lar-los sobre les versions espanyola, anglesa o en altres idiomes del Vista.

Ofensa a Softcatalà i d’altres col·lectius

A més, a la web Microsoft.cat, que té el suport de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, s’autoassignen el mèrit de ser “la iniciativa pionera d’integrar el català com a llengua d’ús del teu ordenador”, i falten al respecte d’aquells que, des del voluntariat o amb iniciatives com Softcatalà, treballen per facilitar-nos programari en català.