Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Més castellà a TV3: Ventdelplà i La Masia 1907

Continua la invasió del castellà a TV3, l’emissora pública de la Generalitat de Catalunya, aquella que havia de normalitzar el català al país i vetllar per defensar-lo. Primer a ‘Ventdelplà’, […]

Redacció
Redacció 04/10/2007

Continua la invasió del castellà a TV3, l’emissora pública de la Generalitat de Catalunya, aquella que havia de normalitzar el català al país i vetllar per defensar-lo.

Primer a ‘Ventdelplà’, on amb l’excusa d’un personatge nou anomenat Ruth, d’orígen peruà, i dels Gonzàlez, aquells andalusos “integrats” que parlen català als fills i espanyol entre ells, la sèrie acaba sumant més minuts de castellà en un sol capítol dels que s’han parlat a Breda en la darrera setmana. Els capos socialistes de la Corporació deuen ignorar que a la Catalunya central es parla català per osmosis i qualsevol immigrat l’acaba parlant sense problemes.

Aquestes insercions en històries de ficció ja s’havien donat a ‘El cor de la ciutat’, amb el personatge de l’immigrant cubà, i és un fet típic en “la nostra” que, en els seus intents per reflectir la societat catalana, apareguin personatges castellans a les telesèries, de la mateixa manera que totes les televisions espanyoles tenen personatges parlant en català, gallec i euskera a les seves produccions per tal de reflectir la realitat nacional.

El castellà a “la nostra” arriba a quotes d’escàndol quan ens referim al reality estrenat ahir, ‘La masia de 1907’, on dues famílies, els Camanyes i els Pérez han de viure en una masia en les mateixes condicions que fa cent anys. S’han triat només dues famílies, i casualitats de la vida, una d’elles, els Pérez, no s’expressa en català i, quan abandona el castellà per intentar parlar-lo, adoba el capítol de castellanismes a l’alçada d’un campanar.

Només calia seleccionar dues famílies, i en una mostra de dos “la nostra” tria una família castellanoparlant. Suposem que ho han fet per reflectir la Catalunya que vivia en masies el 1907 i l’idioma que es parlava al Principat fa un segle. N’hi ha per llogar-hi cadires.