Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

Maragall creu que “fa falta un tipus diferent de partit”

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat i encara president del PSC, Pasqual Maragall, ha lamentat avui que sigui “l’aparell” dels partits polítics qui s’encarregui de dissenyar les llistes electorals, i ha considerat que “fa falta un tipus diferent de partit”. En una entrevista a La Vanguardia, Maragall ha reclamat exportar a Catalunya el model del Partit Demòcrata estatunidenc, on és “la gent” qui elegeix els candidats.

Publicitat

“Aquí l’aparell del partit decideix que el número 1 és en tal i el número 2, en tal altre, i si tu et portes bé, aniràs al número 3, i tu, ves amb compte amb el que dius…”, ha lamentat Maragall. Segons l’expresident, aquest és un “sistema (de partit) tancat i burocràtic”.

Maragall ha reconegut que durant les últimes setmanes no ha acudit a les executives del PSC. “No tinc molt més a dir”, ha al·legat.

L’expresident català ha precisat que no preveu donar-se de baixa del partit, i ha assegurat que la seva militància és compatible amb l’impuls d’un partit europeista de centre esquerra coalitzat amb els centristes francesos liderats per Bayrou i el Partit Demòcrata dels italians Rutelli i Prodi. “Sóc socialista des de sempre i mai deixaré de ser-ho”, ha assegurat.

Letàrgia

L’expresident ha admès que, després del debat i l’aprovació de l’Estatut, Catalunya pateix un moment de “letargia”. Les raons que ha argumentat: “La idea d’Euroregió s’està desinflant, s’ha donat marxa endarrere amb l’Espanya federal” i no s’aposta per l’articulació d’un espai euromediterrani.

Maragall ha afirmat que la concepció de l’Espanya plural ha fracassat perquè el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, “no ha pogut o no l’ha volgut tirar endavant com havia promès”.

“Vaig confiar que amb Zapatero arribaríem més lluny, que portaria l’Espanya Plural i federal que ens havia promès abans de les eleccions i fins i tot abans del congrés del PSOE”, però “finalment l’Espanya real es va imposar, va fer marxa enrere i va optar pel pacte amb Mas” i el retorn a la relació de complicitat que van practicar Pujol i González.

Segons l’opinió de l’expresident de la Generalitat, “allò més urgent per a Catalunya és l’aeroport, el Tren d’Alta Velocitat i la recuperació de l’àrea metropolitana de Barcelona”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió