Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

L’Audiència Nacional considera que l’autoinculpació de Bertran i López Bofill no té transcendència jurídica penal

L’Audiència Nacional considera que l’autoinculpació en els actes contraris a la Corona espanyola que el diputat d’ERC al Parlament Uriel Bertran, juntament amb l’escriptor i professor de Dret Constitucional Héctor López Bofill, i el dirigent associatiu del Casal Argentí de Barcelona Diego Arcos van presentar dimarts davant els Mossos d’Esquadra no té transcendència jurídica penal, segons han informat fonts jurídiques de l’Audiència Nacional. L’alt tribunal segueix esperant les identificacions realitzades pels Mossos d’Esquadra en les últimes manifestacions contra la Corona on també es van cremar imatges dels reis a Girona i a Molins de Rei.

Redacció
Redacció 27/09/2007

L’autoinculpació feta davant dels Mossos d’Esquadra per part d’Uriel Bertran, Héctor López Bofill i Diego Arcos no té transcendència jurídica penal per l’investigació feta fins ara, segons consideren fonts jurídiques. Això vol dir que la prioritat de l’Audiència Nacional és rebre les identificacions que han de realitzar els Mossos d’Esquadra de les persones que van participar en la crema de fotografies tant a les manifestacions de Girona com a Molins de Rei el passat dissabte.

Segons aquestes mateixes fonts, les autoinculpacions no s’han considerat per ara perquè per processar qualsevol persona calen proves del presumpte delicte que se imputa, i per ara les tres autoinculpacions no han estat sostingudes amb proves. Els fets podrien canviar sí els cossos de seguretat identifiquessin algun dels tres autoinculpats en el procés de cremar imatges del rei, delicte tipificat al Codi Penal amb una pena de fins a dos anys de presó, si no fos així no es tindrien proves contra ells i per tant no se’ls podria imputar.

D’altra banda, l’Audiència Nacional segueix esperant la resposta dels Mossos d’Esquadra que ja van enviar un informe sobre les manifestacions del passat dissabte a Girona i Molins de Rei, però que han de confeccionar un altre text amb les persones que hagin pogut estar reconegudes pels agents en el moment de cremar retrats dels monarques.

El jutge de l’Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska va decidir dilluns passat perseguir als qui van cremar imatges reials. El magistrat considera, tal i com ho va fer amb la primera crema de fotografies el fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza que els autors poden caure en un nou cas de delicte d’injúries greus a la Corona. El Codi Penal estableix de 6 mesos a 2 anys de presó per aquest delicte.

Bertran, López Bofill i Arcos es van presentar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del carrer Nou de la Rambla a un quart de dues d’ahir dimarts on van entregar un document signat per tots tres i dirigit al Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional del qual és titular el jutge Grande-Marlaska.

Els tres consideren ‘el delicte d’injúries a la Corona com a una eina de coacció de la llibertat d’expressió’, asseguren en aquest escrit, i assenyalen que ‘aquests delictes no formen part dels sistemes democràtics avançats, ja que sempre ha de passar per davant el dret fonamental a la llibertat d’expressió’.

La carta conclou amb l’autoinculpació dels signants que reconeixen haver participat també en actes de rebuig a la monarquia espanyola. Per tant, demanen al jutge Grande Marlaska ‘que en el cas d’obrir diligències incriminatòries per part del seu tribunal contra ciutadans catalans per haver expressat el mateix rebuig, li demanem que ens processi també a nosaltres’.