Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Laporta: ‘Els polítics catalans són vassalls de l’Estat espanyol’

Encara falta un mes perquè Joan Laporta abandoni la presidència del FC Barcelona, però el seu equip d’assessors treballa a tota vela per tenir a punt la maquinària electoral en cas que finalment decideixi presentar-se a les eleccions. En una entrevista al diari basc Deia, Laporta assegura que si es planteja el salt a la política és perquè ‘ens estan matant Catalunya’, i culpa directament els polítics catalans, perquè ‘s’han convertit en vasalls de l’Estat espanyol’. ‘Cal reaccionar per evitar la terapia narcotitzant que ens estan aplicant els que governen aquí, que segueixen al peu de la lletra el que diuen des de Madrid’, assegura l’encara president blaugrana, per qui la via cap a la independència només passa per una proclamació unilateral al Parlament, la mateixa estratègia que defensa Reagrupament.

Redacció
Redacció 31/05/2010

A l’entrevista del diari basc Deia, Laporta defensa sense embuts la independència, ja que ‘l’Estat espanyol no ens resol els problemes’, i aposta per desenvolupar una activitat política encarada a l’Estat propi.

Laporta repeteix que, de fer el salt a la política, ho faria amb un partit nou, ja que, segons ell, ni Artur Mas ni Joan Puigcercós no creuen en l’Estat català. ‘Uns perquè si aposten per un Estat per Catalunya perden els seus votants conservadors, i els altres perquè han demostrat que, lamentablement, quan han tingut capacitat de condicionar el Govern i hi han entrat han fet un paper ben galdós’.

Laporta creu que des de CiU i ERC se’ls censura perquè entenen l’arena política com ‘la seva àrea privada de caça’, i no dubta a considerar el tripartit d”autèntic fracàs’, ja que segons ell ha disminuït la capacitat de decidir, no s’ha aconseguit més autogovern i ‘hem hagut de suportar la indignitat que suposa que l’Estat votat pels catalans encara estigui al Constitucional’.

Pel que fa a l’actuació de Montilla davant el Senat espanyol, Laporta considera ‘ridícul’ que es defensin els interessos nacionals centrant-se en la recusació dels magistrats. ‘Per mi el president de la Generalitat, que depèn d’un partit estatal, hauria de parlar amb el seu partit perquè nosaltres deixem de patir aquests atemptats a la dignitat i aquest espoli que patim de fa anys’, rebla el president blaugrana.

Respecte al camí cap a la independència, Laporta assegura que cal una proclamació unilateral des del Parlament seguida d’un referèndum entre la votació, i recorda que l’Estat ‘no ens ha de dir què hem de fer’. ‘El poble català ja és prou gran per decidir què vol ser’, recorda el president blaugrana.

Centrar-se en l’acció política per aconseguir l’Estat propi

En l’entrevista a Deia, una de les poques que el president blaugrana ha coincidit darrerament, Laporta considera que als polítics espanyols ‘se’ls ha vist el plumero’, i defensa que ens dediquem ‘a allò nostre, que és l’acció política per aconseguir l’Estat propi’. En aquest sentit, confia en un front d’aquells grups que defensen la independència, ‘mantenint la idiosincràsia i la manera de ser de cada grup’, per tal de buscar el ‘vot útil’ de l’independentisme i poder actuar al Parlament.

‘Mai he utilitzat el Barça per fer política’

Per últim, Laporta defensa la seva actuació com a president blaugrana, i assegura que ‘mai’ ha utilitzat el Barça per fer política. ‘Com a president sí que he utilitzat el club com a instrument per fer país, i ho seguiré fent fins l’últim dia del meu mandat’, assegura Laporta. ‘Presidir el Barça és una forma més de defensar els drets i les llibertats de Catalunya’, rebla l’encara president blaugrana a l’entrevista amb el diari basc.