Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

L’Ajuntament deixarà de construir pisos protegits de venda a Barcelona

L’Administració municipal només construirà pisos de lloguer. Aquesta nova fórmula, pionera a Catalunya, substituirà a la tradicional modalitat de la compra-venda, que a partir d’ara només persistirà en els casos que sigui necessari reallotjar a afectats urbanístics, segons ha explicat avui el delegat d’Habitatge, Antoni Sorolla, en la presentació de les noves mesures de govern que ha impulsat l’ajuntament en relació amb l’habitatge social.

Redacció
Redacció 24/11/2007

L’ajuntament de Barcelona deixarà de construir pisos protegits destinats a la venda, de manera que totes les pròximes promocions seran en règim de lloguer i de dret de superfície, una nova modalitat, similar a la concessió, que permetrà al consistori mantenir la propietat del sòl.

El dret de superfície permetrà al Patronat Municipal de l’Habitatge vendre la propietat d’un edifici per un determinat període de temps, en principi per uns setanta anys, mantenint sempre la propietat del sòl, de manera que, una vegada passat aquest període, la possessió de la finca torni a l’administració. Sorolla ha assegurat que aquest nou tipus de propietat ofereix més beneficis que la compra-venda tant a l’ajuntament com als usuaris, que durant tots aquests anys poden actuar com autèntics propietaris de l’habitatge, podent-la vendre o deixar en herència.

Els usuaris, a més d’obtenir ‘una major seguretat i garantia’, també es poden beneficiar de les ajudes fiscals destinades a la compra d’un habitatge. Per la seva banda, el principal benefici que aporta aquesta nova modalitat a l’ajuntament és que pot mantenir per a tota la vida la propietat del sòl i exercir el control de totes les transmissions. Sorolla ha indicat que 30% dels pisos socials que ‘a partir d’ara’ impulsi el Patronat a Barcelona seran en règim de dret de superfície. Durant aquest mandat està previst que es construeixin uns 12.000 pisos protegits en la capital catalana, uns 3.500 dels quals s’edificaran directament a través del Patronat, el que suposa que uns 800 pisos seran amb dret a superfície.

El quart tinent d’alcalde, Ramon García-Bragado, ha assegurat que amb l’impuls d’aquesta nova fórmula ‘mixta’ de tinença d’habitatges Barcelona dóna un pas ‘històric’ i dibuixa una realitat que ‘s’acabarà imposant a tota Catalunya’.

Una altra de les accions previstes per l’ajuntament aquest mandat és l’impuls el lloguer social per a les persones amb rendes baixes que no poden accedir al mercat protegit. En aquest sentit, el consistori vol constituir un parc de pisos públics de lloguer destinats a atendre les situacions d’emergència de les persones amb menys recursos, que en cap cas destinarien al lloguer més del trenta per cent dels seus ingressos. Aquest fons parteix amb les prop de 3.000 habitatges que conformen actualment el parc de lloguer social, però s’anirà nodrint d’un mínim del 5% de tots els pisos de lloguer de nova construcció que promogui l’ajuntament, el que significa que aquest parc creixerà amb un centenar de pisos cada any.