Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La residència de Sant Miquel, tancada des de la seva inauguració per la falta d’un transformador

A les fosques, coberta de pols i completament buida. Així està des de fa vuit mesos la residència per gent gran del carrer Sant Miquel a Palma (Mallorca). Això sí, amb els llits fets, els quadres penjats, els instruments de psicomotricitat preparats i la taula parada; és a dir, tot a punt, i això des del dia de la seva inauguració. El passat 21 de febrer, Jaume Matas, al costat de l’antiga alcaldessa de Palma, Catalina Cirer i la que fou consellera de Presidència, Rosa Puig, van presidir l’obertura oficial d’aquest centre. Des de llavors, la residència ha estat tancada i pràcticament intacta.

Redacció
Redacció 15/10/2007

El mateix dia de febrer en el que es va fer la inauguració de Sant Miquel també s’inauguraren el Centre de Dia per a persones amb Alzheimer que dóna al carrer dels Oms i forma part del mateix edifici (l’antic Hospital Militar).

Mentre aquesta secció sí que va ser oberta de debò a l’abril, la residència de Sant Miquel encara és tancada degut en primer lloc a la falta de transformador elèctric. En tots aquests mesos, un grup electrogen d’emergència era l’encarregat de proveir de corrent al centre. Aquesta absència d’una instal·lació permanent que asseguri el corrent elèctric no és gens nou en les residències inaugurades pel Partit Popular Balear (PPB) en l’anterior legislatura, assenyalen responsables de la conselleria d’Assumptes Socials fent referència al centr Crist Rei d’Inca. A principis d’agost es va descobrir que aquesta residència duia gairebé vuit mesos funcionant sense tenir llicència de fi d’obres, sense un transformador operatiu i connectant-se a la xarxa del carrer per a abastir-se de subministrament elèctric.

L’actual director general d’Atenció a la Dependència, Juan Manuel Rosa, opina que el principal problema són les expectatives que es van generar amb aquesta obertura ‘tan precipitada’. Aquesta rapidesa a l’hora de presentar la residència es nota fins a en la placa commemorativa de la inauguració on ningú se n’adonà que Cirer figura como ´batlesa´ i no com ´batlessa´, que és com realment hauria de ser. Rosa apunta la importància de poder garantir absolutament totes les mesures de seguretat i comoditat per als usuaris, no perdent de vista a més que estem parlant de persones grans.

Els familiars de persones d’avançada edat ja es van posar en contacte amb la Conselleria per conèixer el procediment per aconseguir una plaça, i de fet ja estan adjudicades i fins i tot hi ha llista d’espera, però cal destacar la inusual manera que es va fer pública la convocatòria, a través del Butlletí Oficial de l’Estat, ‘on s’assabenten quatre persones’. Rosa explicà que en aquests mesos han estat treballant per a ordenar les sol·licituds en una llista d’espera única, com es procedeix habitualment. De les 68 habitacions disponibles, deu estan reservades per a usuaris de l’Institut Social de les Forces Armades (ISFAS), des d’on han declarat que ja tenen les sol·licituds tramitades i que només estan esperant que la Conselleria els digui que ja poden entrar al centre.

Una vegada ja resolt el tema del generador, explica Rosa, ara estan a l’espera de la concessió de la llicència d’activitat, que està en mans de l’Ajuntament. Aquesta entitat ha de donar el vistiplau a les condicions de seguretat i habitabilitat, per al que es requereix la presentació de diversos informes tècnics i proves. Més d’una no hagués rebut el vist-i-plau perquè el passat mes d’agost, a conseqüència de les pluges, la cuina es va inundar, deixant un rastre de fang i brutícia que encara es nota.

Segons les previsions dels responsables d’Assumptes Socials, al novembre ja s’haurà obtingut el permís necessari i la residència de Sant Miquel podrà per fi acollir als seus usuaris. En un mes el centre obrirà les seves portes, aquesta vegada de debò, i s’aprofitaran unes instal·lacions que duen més de vuit mesos a l’espera.