Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

La rebel·lió de Duran i Lleida: “em sento indignat!”

El líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, està indignat. A més, ha dit que es possible que es produeixi una ruptura entre CDC i UDC. Duran, ha reiterat avui que no acceptarà la seva proclamació oficial com a candidat de CiU a les pròximes eleccions generals si Convergència empeny la federació nacionalista cap a posicions clarament independentistes. Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha replicat aquest dilluns a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) que no se la pot assenyalar com a ‘responsable de tot el soroll’ que envolta la federació nacionalista, després que CDC li hagi demanat ‘anar per feina’ i deixar les ‘discrepàncies públiques’, perquè ‘avorreixen el poble de Catalunya’. D’altra banda, Artur Mas confia en què Duran serà el candidat de CiU i trobaria absurd que la refundació del catalanisme causi el trencament amb Unió.

Redacció
Redacció 18/09/2007

La cosa està que trina. El líder d’Unió i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida s’ha mostrat aquest dimarts indignat per la ‘manca de respecte’ del comunicat en què CDC el va emplaçar ahir a ‘anar per feina’ i a ‘entendre que les discrepàncies públiques entre CDC i UDC acaben avorrint el poble de Catalunya’. Duran, que ha refermat la seva decisió congelar la seva proclamació de cap de llista de CiU a Madrid mentre no conegui l’abast del projecte que haurà de defensar, ha assegurat que fins al moment encara no ha parlat amb Artur Mas de la proposta de refundació del catalanisme i, tot i que ‘no desitja trencar’ i creu que ‘queda temps per arreglar les coses’, adverteix que ‘a la vida mai es pot descartar res’.

Possible ruptura de C i U

El líder d’Unió també ha apuntat que ‘no desitja trencar la Federació’ perquè ‘no seria bo’ i ‘li faríem un gran favor al PSC’ però tampoc ho ha descartat perquè ‘a la vida mai es pot descartar res’. En tot cas ha assenyalat que ell ‘no treballa per trencar’ perquè ‘els meus adversaris polítics no estan a CDC, ni a la direcció ni a la seva militància política’, i ‘crec que podem seguir fent moltes coses junts’.

Encara n’hi ha més…

El líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, ha reiterat avui que no acceptarà la seva proclamació oficial com a candidat de CiU a les pròximes eleccions generals si Convergència empeny la federació nacionalista cap a posicions clarament independentistes. En declaracions a l’emissora RKB, Duran ha dit que no prendrà cap decisió fins que Artur Mas concreti fins on vol arribar amb la seva proposta de refundar el catalanisme i ha concretat que si l’objectiu de Mas és un referèndum el 2014, un acord prioritari amb ERC i un front comú amb PNB i BNG, no hi estarà d’acord.

A més, fonts d’UDC han expressat malestar per la trobada de CDC, BNG i PNB d’aquest dissabte, ja que hi faltava Unió, i han rebutjat la proposta de Mas de fer front comú al Congrés. Des d’UDC veuen aquesta crisi més enllà d’una disputa entre Mas i Duran, sinó que hi ha discrepàncies ideològiques. Fonts d’UDC, que ha assegurat ‘respectar’ el ‘dret legítim’ de CDC de debatre sobre el que consideri convenient, han manifestat que la possibilitat ‘d’obrir-se a altres opcions polítiques’ que contempla el projecte de refundació del catalanisme de Mas ‘pot fer perdre la centralitat’ de la federació nacionalista, que és ‘una de les seves identitats’. A més, han alertat que ‘es pot portar a confondre l’electorat’. Els socialcristians creuen que les propostes de Mas també afecten el discurs de la campanya, dificultant que les propostes que volen proposar arribin als ciutadans.

Fonts del partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida han retret que aquest debat s’hagi obert abans de les eleccions que aquest ha de liderar i asseguren ‘no recordar’ que un debat d’aquesta magnitud s’hagi iniciat just abans d’uns comicis amb Mas, Trias o Pujol com a candidats.

La resposta de Mas

El president de CiU, Artur Mas, confia en què Josep Antoni Duran i Lleida serà el candidat de CiU a les eleccions estatals. Mas creu que res no ha canviat des que el passat 23 de juliol la federació va pactar que Duran i Lleida fos el candidat a les eleccions. El president de CiU ha assegurat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que no ha parlat amb el líder d’UDC en les darreres 48 hores i ha dit que no pensa que es produeixi el trencament amb Unió. ‘Seria absurd que la refundació del catalanisme com a resposta al desencís que viu la societat catalana fos la causa del trencament amb un partit que es defineix com a catalanista’. Mas també ha dit que no pensa en la possibilitat que finalment Duran no sigui el candidat de CiU.