Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

La Rambla, camí de ser Patrimoni de la Humanitat

L’Associació d’Amics de la Rambla de Barcelona ha anunciat aquest dijous que, abans de finalitzar l’any, presentarà oficialment la candidatura a la Unesco perquè la Rambla sigui declarada Patrimoni de la Humanitat. De moment, s’ha constituït una comissió que ha d’aportar els mèrits del passeig per obtenir la declaració i s’han començat els contactes amb administracions per rebre el seu suport.

Redacció 27/04/2007

Segons ha explicat el president de l’Associació d’Amics de la Rambla, Ramon Lamazares, des de fa dos mesos aquesta entitat està treballant per presentar una proposta oficial perquè la Unesco declari el passeig Patrimoni de la Humanitat. Lamazares considera que la Rambla és un espai “singular” arreu del món i que aquesta declaració permetria preservar aquesta condició i mantenir ‘les seves particularitats’.

Per aconseguir-ho l’Associació està treballant en dos vessants. D’una banda, s’ha creat una comissió de personalitats que investigarà els orígens i la història de la Rambla. L’objectiu és vincular aquesta recerca amb el futur del passeig. D’altra banda, es portarà a terme una tasca de recerca de suports d’administracions i particulars que tenen rellevància cultural, social o política a Catalunya o un reconeixement internacional.

En aquest sentit, s’ha demanat la implicació de l’Ajuntament de Barcelona, que ha donat total suport a aquesta iniciativa, tenint en compte la voluntat de convertir la Rambla en una “àgora”, segons ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i del Districte de Ciutat Vella, Carles Martí.

Així mateix, el regidor ha destacat que aquesta candidatura els ajudarà a saber quin model volen per a la Rambla i com aconseguir consensuar totes les demandes dels actors que hi viuen o treballen. Per això, es treballarà en mobiliari urbà, terrasses, trànsit, paviment o organitzar les activitats que es duen a terme al passeig. Lamazares ha destacat també “les enormes possibilitats que tenim” per aconseguir aquesta declaració i ha desitjat que la catalogació arribi abans del 2010, que és quan l’Associació celebra els cinquanta anys d’existència.

Oficialment, es presentarà la candidatura a finals d’any i la Unesco tindrà dos anys per decidir aquesta declaració com a Patrimoni de la Humanitat. Lamazares ha assegurat que es demanarà el suport de la Generalitat i l’Estat espanyol, que és qui demana formalment la declaració a la Unesco, a més d’obrir una web perquè tothom pugi adherir-se a la demanda.