Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024
Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024

La llei de memòria històrica no anul·la les sentències franquistes

|

- Publicitat -

El pacte es va produir ahir per sorpresa. Semblava que l’esborrany sobre la llei de memòria històrica havia quedat al fons del calaix socialista. Però ara un acord entre PSOE i IU ha donat ales al projecte. Sembla ser més un interès orientat a les eleccions municipals i una contra programació la l’aparició d’ahir del líder de la oposició Mariano Rajoy a la televisió pública espanyola que altra cosa.

Publicitat

El cert és que el pacte que s’aprovarà no anul·la per llei les sentències franquistes ni és considera jurídicament la condició de víctimes de la dictadura. A més el pacte també declara il·legítims els òrgans judicials i administratius creats per castigar per motius ideològics però també a aquells que estaven destinats a defensar la legitimitat de la república.

Recordem que aquest projecte estava bloquejat perquè forces del congrés consideraven que la llei era poc ambiciosa. Ara el PNB li dóna suport i CiU han mostrat reticències al projecte però les esmenes que presentà anaven en la línia de l’actual pacte. Qui s’hi oposa fermament és Esquerra que creu que la llei hauria d’anul·lar les sentències que els tribunals franquistes van elaborar. Tampoc hi ha una condemna explícita a la dictadura. El Bloc Nacionalista Gallec (BNG) tampoc accepta el pacte perquè el veu molt limitat i perquè no obre una “batalla legal”.  Per raons oposades a aquests punts de mira, el PP també està en contra per que la llei separa entre “bons i dolents”.

La llei d’altra banda, permet als ciutadans anar las tribunals en busca de la revisió de sentències, com a tret més destacable.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut