Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La Generalitat estudia mercats com l’Índia i els EUA per instal·lar-hi empreses tecnològiques

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha anunciat aquest dilluns que s’estan estudiant mercats com l’Índia i els EUA per instal·lar-hi empreses tecnològiques. A diferència de la recent inaugurada a Romania, on hi ha ubicades companyies de caire industrial, aquestes noves zones d”aterratge tecnològic’ no requereixen de grans polígons industrials sinó d’espais on puguin treballar informàtics, dissenyadors i recercadors. Unes declaracions que ha fet el conseller aquest dilluns en una conferència que ha pronunciat en el Fòrum Nova Economia.

Redacció
Redacció 16/10/2007

D’altra banda, Huguet ha explicat que l’empresariat català va mancat d’enginyers i de científics i això ‘no és bo per al país’. I ha afegit que el ‘desenvolupament sostenible’ de les empreses no serà possible sense aquest col·lectiu. I per això, s’ha compromès, en nom del Govern, a dur a terme actuacions per promoure una carrera que té més oferta que demanda, perquè a vegades les enginyeries ‘no s’han sabut explicar bé’.

Així mateix, ha mencionat que hi ha un ‘buit’ important pel que fa a la inversió en recerca per part del sector privat, cosa que no succeeix amb la despesa en recerca que fan tant les universitats com les institucions públiques. En aquest sentit, el problema es té ‘a les ales’ i no en el ‘cos central’ del Departament, amb la qual cosa ‘es necessiten diners’ perquè el que s’ha endegat ‘tiri endavant’, però per això l’empresa ha de ‘creure més’ en la R+I. Unes actuacions que permetran arribar al compromís de superar el 2% en R+I al 2010.

Huguet, per tant, ha insistit en la necessitat d’apostar per la R+I si es vol canviar ‘el cicle’ de model basat en la indústria cap a la societat del coneixement, a través de la triple hèlix (universitats, empreses i administracions). Per aquest motiu, ha afirmat que al llarg de l’any es posarà en marxa el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, el qual es preveu que s’aprovi abans del juliol del 2008, amb la finalitat d’establir un marc on els recercadors, els empresaris innovadors i l’administració fixi les estratègies i prioritats que el país ha de posar el davant per aquesta transformació. I ha assenyalat que sinó s’innova es perdrà la capacitat de competir en el futur i sense aquest ‘caldo de cultiu’ les empreses, siguin de la mida que siguin, ‘quedaran seques’.