Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Coordinadora constata la ‘normalització’ del procés amb l’arribada de les consultes a l’àrea metropolitana

La Coordinadora per la Consulta sobre la Independència considera que la major participació de municipis de l’àrea metropolitana refermen la ‘normalització’ del procés. Aquest diumenge 20 de juny, un total de 44 municipis participaran en aquesta quarta onada, entre aquestes la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, on s’establirà la central de dades i resultats nacionals. De fet, la comarca representa gairebé el 50% del mig milió de ciutadans cridats a les urnes aquest diumenge. ‘Creiem que la nostra victòria està aconseguida, a partir d’aquí tot el que hi hagi són bones notícies’ ha assenyalat en roda de premsa Bernat Dausà, portaveu de Sant Feliu Decideix.

Redacció
Redacció 19/06/2010

Pel que fa a l’evolució que les consultes han experimentat des del 13 de desembre fins aquest 20J, el responsable de campanya i extensió territorial de la Coordinadora, Uriel Bertran, creu que s’ha ‘dinamitat el cinturó roig’, on ‘semblava que era impossible que penetrés el debat sobre l’autodeterminació’. També ha dit que ‘Barcelona serà la pedra de toc’ de tot el procés, quan se celebri la seva consulta, el 10 d’abril del 2011.

Consulta metropolitana
Bertran ha destacat el ‘caràcter metropolità’ i ‘baixllobregatí’ que tindrà la jornada d’aquest diumenge, en què hi poden participar 500.000 persones. Podran anar a una de les 315 urnes instal·lades en 140 col·legis electorals. Capitals de comarca com Mataró o Falset celebraran consulta per a la l’autodeterminació. També celebraran el 20J municipis més petits, el que més, Sobremunt (Osona), on hi ha censades 77 persones.

Observadors internacionals, també espanyols
D’altra banda, uns 5.000 voluntaris col·laboraran per el correcte desenvolupament de la jornada, que comptarà, com en edicions anteriors, amb la presència d’observadors internacionals. Un d’ells és el lingüista nordamericà d’origen gal·lès Meic Dalger, que recorrerà bàsicament localitats de les Terres de l’Ebre, com Garcia o Móra la Nova. L’altre és l’actor gallec afincat a Madrid, Javier Gutiérrez.

La responsable de comunicació i internacional de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, Anna Arqué, ha remarcat aquest ‘fet singular’ de la presència de l’actor. ‘I és un fet significatiu que hagi acceptat’ ha afegit. Els organitzadors consideren que la col·laboració de l’actor és un element representatiu ‘del 42% d’espanyols que estarien a favor de la voluntat del poble català per la seva autodeterminació’. Sobre si Gutiérrez ha pogut rebre pressions o amenaces en els darrers dies per tal que no participés a les consultes com a observador, Arqué ha assenyalat que ‘potser ha rebut algun correu’ però que aquesta presència no pretén encendre cap polèmica, sinó donar un ‘missatge en positiu’.

Altres poblacions ja per separat
Després del 20J, la Coordinadora no preveu cap altra gran ‘onada’, tot i que s’han mostrat favorables a què aquesta tardor, ciutats com Rubí, Tarragona o Terrassa facin les seves consultes, encara que sigui per separat.