Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La consellera de Salut visita el centre de Moçambic on Pedro Alonso investiga la vacuna contra la malària

La consellera de Salut, Marina Geli, acompanyada del director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Andreu Felip, visitaran aquesta setmana diferents projectes de cooperació finançats per la Generalitat a Moçambic, especialment el Centre de Manhiça on el doctor Pedro Alonso desenvolupa la recerca de la vacuna contra la malària, una de les principals causes de mort i un dels grans obstacles per al desenvolupament de molts països africans.

Redacció
Redacció 03/09/2007

Els representants catalans visitaran projectes i programes de cooperació al desenvolupament en l’àmbit de la salut que diverses ONG catalanes duen a terme a Maputo, Inhambane, Manhiça i Gaza amb el suport de la Generalitat i de projectes endegats amb la participació del Centre de Recerca de Salut Internacional (CRESIB).

Un dels projectes més importants és el Centre de Manhiça, dirigit pel doctor Pedro Alonso de la Fundació Clínic, que està duent a terme la recerca més important per a l’obtenció d’una vacuna contra la malària, a més de recerques en Sida i tuberculosi. Aquest centre rep el suport de l’ACCD i del Departament de Salut, a través del CRESIB. La delegació també mantindrà trobades amb les autoritats de salut nacionals i regionals i visitarà les activitats del Programa de Cooperació Directa de l’ACCD a Inhambane per a la millora de la gestió hospitalària, l’accés a la salut i formació de professionals d’aquest àmbit.

Es renovarà el conveni entre el Departament de Salut, l’ACCD i la Facultat de Medicina de la Universitat de Beira a través del qual metges de la xarxa pública de Catalunya participen en el programa d’ensenyament universitari del centre. El pròxim curs, sis facultatius catalans participaran en les tasques de la formació mèdica, un dels més grans dèficits estructurals del país.

País prioritari de la cooperació catalana

Moçambic és un país prioritari per a la cooperació catalana, tal com es reflecteix en el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2007-2010 aprovat recentment pel Govern de Catalunya i ratificat al Parlament. Aquest pla també estableix l’àmbit de salut com a objectiu estratègic de desenvolupament que es concreta amb el suport al dret a la salut, les capacitats productives, l’enfortiment del teixit social i l’apoderament de les dones.

Amb una població aproximada de 21 milions d’habitants, Moçambic té una esperança de vida al voltant dels 40 anys i una taxa d’alfabetització d’adults no superior al 47%, ocupa una de les últimes posicions de l’Índex de Desenvolupament Humà de l’informe del PNUD i és un dels països més pobres del món.