Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La cervesa artesanal Rosita produirà 700.000 ampolles anuals a Alcover

L’interès per la Rosita, la cervesa artesanal que va néixer a Tarragona fa quatre mesos i mig, ha superat totes les expectatives dels seus creadors. La primera remesa de 20.000 ampolles, que esperaven poder distribuir en tres o quatre mesos, es va esgotar en menys d’una setmana i fins al moment ja n’han venut 90.000. La demanda, que és molt més àmplia, no es pot satisfer perquè la cervesa encara es produeix en una petita factoria artesanal de la Catalunya Nord. Aquest problema, però, es resoldrà entre finals d’octubre i principis de novembre quan s’inauguri la planta que Cerveses la Gardènia, propietària de la Rosita, està construint a Alcover (Alt Camp).

Redacció
Redacció 12/09/2007

Allà es produiran entre 700.000 i 800.000 ampolles anuals de la Rosita i es crearan nous productes artesanals. Pep Pérez, gerent de l’empresa, ha explicat que tenen la voluntat de crear més varietats de cerveses, incloent-ne una sense gluten destinada als celíacs, així com vinagre i melmelada de cervesa, entre d’altres possibilitats.
‘Molts bars i restaurants se’ns enfaden perquè no els hi podem fer arribar la Rosita’, ha assegurat Pérez. I és que a hores d’ara la cervesa només es pot aconseguir en un centenar d’establiments ‘emblemàtics’ del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Ha afirmat que actualment no tenen prou capacitat de producció per fer front a les nombroses demandes que els estan arribant de tot Catalunya i de part del País Valencià. El problema, però, està a punt de resoldre’s.

Quan la desena de socis que integren Cerveses la Gardènia van decidir crear la Rosita, la factoria artesanal més pròxima que van trobar estava ubicada a la Catalunya Nord, a cinc quilòmetres de Perpinyà. Malgrat els elevats costos de produir-la allà, van decidir arriscar-se, amb la idea de què si el projecte funcionava construirien una nova factoria més a prop de Santes Creus, d’on extreuen l’aigua per a la cervesa.

La Rosita ‘ha agradat molt’, més del que s’esperaven els seus propis creadors, i s’han hagut d’afanyar en trobar una nova ubicació que pogués absorbir totes les demandes que els fan arribar. Finalment, van trobar un espai al polígon industrial d’Alcover i allà hi inauguraran la seva nova planta en qüestió d’un mes i mig. Pérez ha explicat que buscaven un poble petit perquè la factoria es pogués integrar ràpidament en el municipi i, en un futur, s’hi poguessin fer vistes turístiques per mostrar com es produeix la cervesa.

Nous productes

La Rosita és una cervesa rossa, suau i elaborada en triple fermentació, l’última de les quals es fa a la mateixa ampolla. Al no afegir-hi cap tipus d’additiu químic, cada ampolla tarda unes cinc setmanes en produir-se, quan les cerveses habituals es poden fer en un sol dia. La Rosita es fa amb aigua de Santes Creus, malt d’ordi, sucre, llúpols i llevats, i tot el procés d’elaboració és artesanal.

Pérez també ha explicat que a la Rosita ja li estan buscant ‘germanets’ perquè els establiments que la venen els demanen poder ampliar l’oferta en les seves cartes. Ha comentat que es plantegen produir unes 100.000 ampolles anuals més de les quatre o cinc varietats de cerveses més habituals al mercat, com la negra o la fumada.

L’aposta més innovadora que tenen en ment, però, és la cervesa sense gluten, una proposta que els ha fet arribar una associació de celíacs i que veuen amb molt bons ulls. Pérez ha explicat que actualment al mercat només hi ha una cervesa per a celíacs però que aquesta està feta amb arròs fermentat i que no acaba de tenir el mateix gust que una cervesa normal. Ha apuntat que investigaran la possibilitat de fer-la amb els productes habituals, afegint-hi un tractament especial, sempre sense additius químics, per fer desaparèixer el gluten de les seves característiques.

A més, des de Cerveses la Gardènia també volen ampliar el ventall de productes i introduir-se en el mercat de l’alimentació a través de productes com melmelada o vinagre de cervesa.