Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

L’alcalde de Sant Feliu de Llobregat (PSC) diu que no acatarà la moció de suport a la consulta independentista

El ple de Sant Feliu de Llobregat va aprovar dimarts, per un vot de diferència, la moció en suport a la consulta sobre la independència que s’ha de celebrar a la capital del Baix Llobregat, i que va presentar Sant Feliu Decideix. Van votar a favor els 11 regidors d’ICV-EUiA, CiU i ERC, i en contra els 10 del PSC i del PP. Però l’alcalde, Juan Antonio Vázquez (PSC) va anunciar que no pensa acatar l’acord. Segons la seva opinió, la moció és ‘il·legal’ perquè demana a l’Ajuntament que col·labori en la logística de la votació, tal com col·labora amb les altres entitats ciutadanes. Sant Feliu Decideix considera que això ‘demostra les mancances legals i morals evidents’ i els dóna més força per a seguir amb el seu full de ruta.

Redacció
Redacció 26/05/2010

‘Avui el senyor alcalde ens ha donat la raó i ha plasmat la pobresa democràtica que viu avui en dia el nostre país’, reblen els organitzadors de la consulta.

Els membres de la plataforma es van ‘sorprendre’ amb l’actitud del batlle de Sant Feliu de Llobregat, va explicar el portaveu de l’entitat, Bernat Dausà, en declaracions a l’ACN. En un comunicat, Sant Feliu Decideix, que organitzarà la consulta el proper 20 de juny, afegeix que ‘l’alcalde ens ha donat l’esquena i ens ha demostrat el seu perfil menys democràtic, amb el qual expressem decepció’.

‘No entenem quina por pot fer a l’alcalde Vázquez que el seu poble opini, però tot i dir que no posarà pals a la roda, ens ha demostrat tot el contrari, i això ens farà més forts doncs tot i que no ens deixa més opció que comptar amb els locals i equipaments que ens cedeixin les entitats i voluntaris, passem a ser ara, una plataforma 100% popular’, conclou l’entitat.

En el seu tercer punt, la moció aprovada demana a ‘a l’ajuntament que col·labori en la logística en el mateix sentit de col·laboració que fa amb les altres entitats de la ciutat’. L’Estat havia prohibit aquesta mena de suport logístic a Arenys, la primera ciutat en la què es va celebrar una consulta el passat setembre, però l’ha permès en la resta de municipis a on s’han celebrat consultes. Amb tot Vázquez va considerar que això és il·legal, i per això va anunciar que no compliria l’acord.

Votació ajustada
La votació va ser ajustada, tal com són les majories al ple de Sant Feliu, un bastió històric del PSUC i d’ICV que el 2003 va passar a estar governada pel PSC. Ara per ara, aquest grup té 8 regidors i governa en coalició amb els 3 que en té CiU. Ambdós grups van votar aquest dimarts en sentits oposats sobre la consulta. Enfront d’aquests onze diputats hi ha els 7 d’ICV (un menys que els socialistes), els 2 del PP i el d’ERC.

Els convergents, els republicans i els ecosocialistes van votar a favor de la moció, que demanava el suport a les consultes ciutadanes en general i a la votació sobre la independència en concret, perquè l’havia presentat una plataforma ciutadana. Fa uns mesos, ICV s’havia oposat a una moció que havia presentat ERC, i que fou tombada. ‘Els socialistes deien que no eren sobiranistes. Nosaltres tampoc ho som’, ha explicat la regidora d’ICV Lidia Muñoz a l’ACN, que ha considerat que aquest no és un argument suficient per a votar-hi en contra i ha mostrat la seva ‘perplexitat’ per l’actitud de l’alcalde.

El líder d’ICV al consistori, Jordi San José, va dir en el ple que la moció no demanava ‘ni més ni menys’ que donar a Sant Feliu Decideix el mateix suport que a d’altres entitats ciutadanes, i que el seu grup ‘tindria un comportament exactament igual que el d’avui en una hipotètica i futura consulta, per exemple, sobre la Tercera República’.

Muñoz també ha felicitat a la plataforma. ‘Van fer una moció suau, similar a la que s’ha aprovat en municipis com Sabadell, i es van reunir amb tots els grups per mirar d’aconseguir el suport’, ha narrat l’ecosocialista. A Sabadell, el PSC va donar suport a la moció.