Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Jordi Basté, Josep Cuní, Ràdio Marina i El 9 Nou, guardonats amb els Premis Nacionals de Comunicació 2010

|

- Publicitat -

El jurat ha destacat, de Jordi Basté, que sempre ‘ha apostat per la ràdio en català’. Va començar la seva trajectòria a Ràdio Joventut, i després de més 20 anys a Catalunya Ràdio fent programes esportius i retransmissions de futbol i bàsquet, es va incorporar a RAC1, on va exercir de cap d’esports i conductor del programa ‘Tu diràs’. La seva consagració com a comunicador de gran popularitat i audiència li ha vingut, però, amb el magazine matinal El món a RAC1, que dirigeix des de la temporada 2007-2008.

Per la seva banda, Josep Cuní ha estat premiat en la categoria de Televisió per oferir un ‘estil propi i una capacitat de treball admirable’ i el jurat destaca que el periodista ‘ocupa, sense cap dubte, un lloc destacat en la història de la comunicació del nostre país’. Durant la seva trajectòria, Cuní ha treballat a Ràdio Joventut, Ràdio Terrassa, Ràdio Barcelona, Catalunya Ràdio, COM Ràdio i Ona Catalana i actualment presenta ‘El Matins’ a TV3. Aquest programa, que combina el gènere informatiu i l’entreteniment, ha aconseguit el lideratge d’audiència a la franja matinal.

Publicitat

En la categoria de Premsa, el Grup El 9 Nou es destaca que és un model d’empresa periodística d’èxit perquè, amb les arrels posades en el món local, ha sabut consolidar una oferta de mitjans de comunicació rigorosos i econòmicament viables. Avui disposa d’un canal de televisió, un diari electrònic i una ràdio, a més de produir continguts audiovisuals, però el cor de la seva activitat és el periòdic El 9 Nou, que, nascut l’any 1978 amb l’impuls ciutadà a les comarques d’Osona i el Ripollès, i, posteriorment, al Vallès, continua essent una referència informativa i un exemple de treball periodístic que dignifica la professió.

Empreses de telecomunicacions premiades

El Premi Nacional d’Internet ha estat per Scytl SA, fundada el 2001 per un grup d’acadèmics i professionals de recerca de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona. La multinacional Scytl s’ha convertit en empresa de referència mundial pel que fa les solucions criptogràfiques avançades i el vot electrònic mitjançant internet. Els seus innovadors programaris són utilitzats a casa nostra i arreu del món; han permès, per exemple, la celebració de referèndums cantonals a Suïssa, la votació a les eleccions franceses per part dels seus residents a l’estranger o a les presidencials nord-americanes per part dels habitants d’un comtat de l’Estat de Florida.

Per últim, Fractus SA ha obtingut el Premi Nacional de Telecomunicacions. El jurat destaca que és ‘un exemple d’empresa catalana capdavantera, que basa la seva estratègia en projecte amb alt valor afegit, i representa un bon exemple de la tipologia d’empreses que han de liderar el nou model productiu del nostre país’. En només deu anys, l’empresa Fractus, nascuda a l’àmbit universitari català el 1999 i actualment establerta a Sant Cugat del Vallès, ha venut més de vint milions d’antenes fractals, per a telefonia i telecomunicacions mòbils, a les principals companyies multinacionals de comunicacions. Al seu èxit comercial cal sumar-hi també la seva capacitat generadora de R+D+I, que s’ha traduït en més de tres-centes patents industrials.

El jurat dels premis està copresidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que assisteixen a les reunions amb veu però sense vot. També en formen part el secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, que actua com a secretari; el secretari de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Jordi Bosch; l’historiador i escriptor Joan B. Culla; el periodista Enric Frigola, en representació del Col·legi de Periodistes de Catalunya; el doctor en Ciències de la Informació Josep Gifreu; el conseller del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) Rafael Jorba; el conseller secretari del CAC, Santiago Ramentol; el director general de Difusió Corporativa, Jordi Fortuny; el director de l’Institut de la Comunicació de la UAB, Miquel de Moragas; la directora de Telecom BCN de la Universitat Politècnica de Catalunya, Elisa Sayrol; la degana de la FIB de la Universitat Politècnica de Catalunya, Maria Ribera Sancho; el vicepresident de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, Marcel Coderch, i el publicista Lluís Bassat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut