Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Iniciativa vol que es retirin els quadres dels presidents franquistes del Congrés dels Diputats

El portaveu d’IU-ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, ha enviat una carta al president de la cambra baixa, Manuel Marín, en la que sol·licita que es retirin els quadres ubicats al Palau del Congrés amb una imatge dels presidents de les Corts franquistes: Esteban Bilbao, Antonio Iturmendi i Alejandro Rodríguez Valcárcel. El diputat ecosocialista li recorda a Marín que en el mes de setembre de 2006 el diputat basc Iñaki Anasagasti li va enviar una carta en la que li demanava el mateix, però el president no ha pres cap mesura en relació a aquests quadres.

Redacció
Redacció 27/08/2007

‘Encara que pugui semblar un tema menor, des del meu punt de vista no ho és’, diu Herrera a la carta. ‘El Congrés dels Diputats és una de les màximes institucions de l’estat i ha de ser molt curós amb els símbols i amb els personatges històrics als que els fa un homenatge’, afegeix.

Per a Herrera, els quatres són de ‘dubtós talant democràtic’, i suggereix que a la retirada d’aquests quadres se’n col·loquin d’altres ‘que sí mereixen ser homenatjats’ com d’Azaña, Alcalá Zamora, Companys, Castelao, Maura, Aguirre, etc.

Bilbao va presidir les Corts franquistes de 1943 a 1965, i el van succeir Iturmendi i Rodríguez Valcárcel entre 1965 i 1975.