Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Incertesa sobre els atacs turcs als kurds

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, esperarà a la seva reunió amb Bush per a decidir una ofensiva contra els kurds. Malgrat la tensió creixent a la frontera entre Turquia i L’Iraq, on ahir es van contar més de 40 morts entre soldats turcs i guerrillers kurds, el Govern d’Ankara no farà ús de moment del permís parlamentari per a llançar una ofensiva a gran escala entrant en territori iraquià.

Redacció
Redacció 22/10/2007

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, esperarà a la seva reunió amb el president nord-americà, George W. Bush, el pròxim 5 de novembre, per a decidir-se. Mentre, espera que els soldats nord-americans a L’Iraq i el Govern de Bagdad actuïn amb més contundència contra les milícies turques. 

Després dels esdeveniments d’ahir (un comando kurd va matar a 12 soldats turcs) i la resposta d’Ankara, en forma de bombardejos i incursions, es va cobrar la vida de 32 milicians, Erdogan afronta una intensa pressió del carrer perquè llanci sense tardança una operació militar transfronterera que acabi amb els refugis dels guerrillers kurds al nord de L’Iraq. El primer ministre conta amb el permís del Parlament, però amb l’oposició d’EE UU, que tem que s’incendiï l’única regió iraquiana que roman en pau.
Comunicat de l’ONU

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va emetre un comunicat per expressar la seva preocupació per la llum verda del Parlament de Turquia a l’exèrcit per portar a terme operacions militars contra els rebels kurds al nord de l’Iraq. El govern de la regió semiautònoma kurda ja va advertir a Turquia que respondria a un possible atac sobre el seu territori. Paral·lelament a Ankara, milers de persones van sortir al carrer per protestar contra els rebels kurds que, segons ells, s’amaguen al país veí.