Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Ibarretxe insisteix en la consulta democràtica al País Basc

|

- Publicitat -

El lehendakari Juan José Ibarretxe reconeix que el procés de pau es troba en una “situació delicadíssima, perquè ETA el va fer volar pels aires”, i assegura que recuperar-lo requeriria una manifestació inequívoca de la banda terrorista “dient que això s’ha acabat”.

Publicitat

En una entrevista al diari Gara, Ibarretxe afirma que el govern basc no “es quedarà de braços plegats”, perquè, segons diu, “el protagonisme no és d’ETA ni del govern espanyol”. En aquest sentit, assegura que li agradaria que la porta del procés de pau “seguís oberta”, que es treballés amb altres partits per aconseguir acords. “Però si això no és així, no pensem estar aturats”, emfatitza.

En aquest sentit, el lehendakari diu no acceptar que mentre hi hagi violència, no es parli de política, i insisteix amb necessitat de reprendre la iniciativa. “La normalització s’ha de donar en aquest país existeixi o no ETA i li hem de donar al poble el que és seu, la pau i la capacitat de decisió”, agrega.

Ibarretxe explica que, en aquesta línia, hi ha un compromís en el programa del tripartit. “El tripartit i Aralar som la columna vertebral política d’aquest país perquè contestem amb contundència no a la violència i sí al dret a decidir. No tornarem endarrere, això significa no acceptar que ETA i les seves decisions d’actuar o no marquin la pauta d’aquest país. Ni que la marqui el govern espanyol dient que mentre no s’acabi amb la violència aquí no es parla de política, perquè dir això li lliura tot el protagonisme a ETA”, manifesta.

Això, afegeix, significa prendre iniciatives polítiques, com les que s’han adoptat en el passat. En aquest punt, demana que “ningú es posi nerviós” i precisa que en aquesta legislatura es treballarà perquè es puguin sotmetre a la societat basca iniciatives polítiques com la “consulta democràtica”.

“Mai hem dit res que no penséssim fer ni hem deixat sense complir la nostra paraula. L’esperança per a aquesta societat no està ni en ETA ni en el govern espanyol -em dóna el mateix un que l’altre-. L’esperança és treballar per donar-li la paraula al poble”, ressalta.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió