Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Grande Marlaska continua la caça de bruixes: demana que s’identifiquin els autors de la segona crema de fotografies del rei a Girona i Molins de Rei

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Grande Marlaska ha demanat a la policia que li enviï tota la documentació de què disposin dels actes d’aquest dissabte a Girona i Molins de Rei en què es van cremar prop de mig centenar de fotografies de la família reial. La fiscalia ja havia advertit aquest cap de setmana que mantindrà la pressió i sol·licitarà el processament dels qui protagonitzin aquest tipus d’actes perquè entén que són constitutius de delictes d’injúries a la Corona, penats amb fins a dos anys de presó. La sol·licitud de Marlaska fa especial atenció a la identificació de les persones que van participar en els dos actes de solidaritat amb Jaume Roura, el jove de Banyoles que va testificar divendres passat davant l’Audiència Nacional per haver cremat un retrat de la família reial en una concentració a Girona amb motiu de la visita del rei a aquesta ciutat.

Redacció
Redacció 24/09/2007

Segons fonts jurídiques, Marlaska ha enviat la petició aquest mateix dilluns i la fiscalia espera igualment l’informe dels Mossos d’Esquadra. La policia catalana, però, apunta que tan sols pot facilitar informacions sobre els actes a Girona perquè encara no ha fet el desplegament a Molins de Rei.

Marlaska mostra d’aquesta manera la seva intenció de no afluixar i processar els joves que, com Roura, cremin fotografies del rei en actes reivindicatius. Precisament, l’actuació de la fiscalia en el cas del jove de Banyoles ha estat el detonant d’aquesta nova polèmica, que afegeix un capítol més en la guerra dels símbols que protagonitzen les forces polítiques espanyoles.

Les dues concentracions de Girona i Molins de Rei van rebre prop de 400 persones que van mostrar la seva solidaritat amb Jaume Roura i van llegir un manifest a favor de la llibertat d’expressió. Durant l’acte, els manifestants van cremar una cinquantena de fotocòpies de retrats del rei. 24 hores abans, a 200 metres de l’Audiència Nacional, un altre grup de suport al jove havia acompanyat el jove de Banyoles a Madrid per expressar-li el seu suport i cridar consignes contra la monarquia.

El cas de la crema de fotografies té lloc dos mesos després que l’Audiència Nacional es convertís en l’escenari d’una polèmica a causa de la denúncia de la fiscalia contra el guionista i el dibuixant d’una portada d’El Jueves en què apareixien el príncep i la princesa espanyols en una postura de sexe explícit.