Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Gehry vol que el disseny del futur Arxiu Nacional d’Andorra interpreti la cultura andorrana i els documents que custodiarà

L’arquitecte Frank Gehry ha presentat aquest diumenge una primera maqueta del futur Arxiu Nacional d’Andorra, que vol que sigui un edifici expressiu, modest però alhora que impacti, i que interpreti la cultura andorrana així com la importància dels documents que custodiarà, com són els ‘pareatges’, un símbol de pau de 700 anys d’història. Tot i que l’edifici encara no té la forma ni els materials definits, la idea principal és que compti amb diferents volums de formes suaus encaixats i protegits per un paisatge rocós. Per idear aquesta estructura, l’arquitecte s’ha inspirat en la imatge d’una planta sorgint de les roques. L’edifici també vol ser un espai de trobada, i és per aquest motiu que comptarà amb un auditori, una plaça pública, i unes dependències destinades a l’estudi d’acadèmics i investigadors.

Redacció
Redacció 18/09/2007

Durant la presentació, Frank Gehry ha demanat al govern andorrà i als ciutadans que tinguin paciència i confiança en ell, i s’ha compromès a optimitzar al màxim els recursos disponibles. En aquest sentit, el ministre de Cultura d’Andorra, Juli Minoves, ha explicat que el pressupost encara no està tancat, que de moment s’han destinat per a la primera fase 700.000 euros, i que per l’any vinent està previst que es destinin 6 milions d’euros més per començar a executar el projecte. Pel que fa als terminis, Minoves ha detallat que el primer esboç es presentarà al desembre, i que durant l’any que vinent es desenvoluparà el projecte i es començarà el buidatge del terreny. La construcció de l’edifici està previst que comenci a finals del 2008 o principis del 2009 i podria estar acabat l’any 2011.

Els terrenys on s’ubicarà l’Arxiu Nacional d’Andorra, que presenten una inclinació important, estan situats a la població de la Massana, davant de les noves escoles, i on actualment s’hi emplaça un aparcament. Frank Gehry, que aquest diumenge a la tarda ha visitat la parcel·la, ha reconegut que al principi no li va agradar l’emplaçament, ja que està molt apartat del centre de la població, tot i que ara creu que són uns terrenys que tindran molta vista i que són molt representatius del paisatge andorrà.

Gehry no vol fer un ‘monument al poder’ ni un edifici de pedra ‘pompós i grandiloqüent’, sinó que opta per una estructura més suau, amb diversos volums escalonats, però que impacti i que tingui un ressò internacional que pugui atreure a gent d’arreu del món.

Minoves ha manifestat que serà un edifici viu i un lloc de trobada. Així, el projecte inclou una plaça pública al centre, un auditori per a concerts, conferències o altres actes, i unes dependències d’estudi i de residència on acadèmics i investigadors puguin passar-hi un any sabàtic, per tal que aquests documents andorrans es puguin donar a conèixer arreu del món. Finalment, el ministre ha manifestat que ‘estem creant un nou patrimoni per custodiar el ja existent, que s’ha mantingut des de fa segles gràcies a l’absència de guerres’.