Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Franquistes al Constitucional

Malgrat l’al·lucinant episodi de la crema catalana, el diari Público comença a demostrar que és un diari d’esquerres i, com tota iniciativa nova i jove, és descarat i sense complexos. […]

Redacció
Redacció 02/10/2007

Malgrat l’al·lucinant episodi de la crema catalana, el diari Público comença a demostrar que és un diari d’esquerres i, com tota iniciativa nova i jove, és descarat i sense complexos. Això si, de catalanitat i anticentralisme poc, de moment.

Malgrat tot, aquest dissabte publicava un notable reportatge sobre el Tribunal Constitucional, i concretament sobre els magistrats franquistes que hauran de decidir imparcialment sobre el futur de l’Estatut d’Autonomia català. Concretament analitzava la figura de Roberto García-Calvo, un dels juristes del Tribunal, que havia estat governador civil franquista d’Almeria a l’etapa d’Arias Navarro i era un dels més ultres que es recorden per aquella zona.

Durant la seva època de governador civil s’explica l’episodi de l’assassinat d’un jove de 19 anys que feia pintades a mans d’un guàrdia civil. En informar-lo de l’afer, García-Calvo va continuar sopant sense cap mena de miraments. L’endemà, amb tota la població abocada a l’enterrament, va reprimir durament la manifestació de protesta perquè Suárez havia de visitar la regió. També foren memorables les vagues reprimides durament, amb l’estil tan poc “Constitucional” de l’època.

Tal com diu l’historiador Rafael Quirosa, el García-Calvo governador civil destacava per ser la viva imatge del governador franquista: “comportament lamentable, xuleria”, era un governador que “més que negociar, amenaçava”.

De l’ara magistrat al Tribunal Constitucional hi pengen moltes perles més, i a qualsevol país civilitzat la transformació d’aquest executor franquista en un erudit defensor de la Constitució democràtica seria impensable. Impensable que el futur de l’Estatut català depengui d’algú que presidia processons al Valle de los Caídos.

imatge

Al fotomuntatge que facilitava Público veiem a García-Calvo en dos instants similars però radicalment diferents: Jurant els “Principios fundamentales del Movimiento” i, anys més tard, jurant la Constitució espanyola davant un actor terrorífic.