Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

EUiA i Izquierda Unida contradiuen ICV i afirmen que la proposta d’Ibarretxe és “legítima” i “constitucional”

El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, i el d’Izquierda Unida (IU), Gaspar Llamazares, han afirmat aquest dissabte al vespre a la festa anual d’EUiA que la proposta d’Ibarretxe de dur a terme una consulta popular és ‘legítima’ i constitucional’, desmarcant-se així de les declaracions que ha fet el seu soci de coalició, el president d’ICV, Joan Saura, qui ha qualificat la proposta d”inoportuna’ mentre persisteixi la violència al País Basc. En canvi, Miralles ha manifestat que aquesta és ‘una nova oportunitat per la pau i el diàleg’ i, Llamazares, que és ‘legítima’ i cap en la ‘legalitat constitucional espanyola’.

Redacció
Redacció 01/10/2007

Jordi Miralles ha afegit que la proposta de consulta popular ha estat ‘feta responsablement des del govern basc’ i que a més de ser un plantejament ‘plenament democràtic del dret a decidir’ i amb la finalitat d’acabar amb la violència, no l’ha considerat una proposta ‘nacionalista sinó d’esquerres’.

Miralles ha afegit que, a més, pot ser ‘perfectament constitucional’ ja que, segons ha argumentat, l’article 150.2 de la constitució espanyola especifica que ‘l’estat pot transferir a les comunitats autònomes la competència de proposar referèndums’. Per aquest motiu, ha reclamat al PP i al PSOE que ‘no es posin les mans al cap’. ‘És qüestió de voluntat política’, ha afegit, i ha advertit als socialistes espanyols ‘que no li tremolin les cames si els apreta molt el PP’.

Per la seva banda, Gaspar Llamazares ha lamentat que la proposta debatuda al parlament basc s’hagi respòs amb ‘histèria i menyspreu’, tot i que ha considerat aquesta reacció ‘habitual’ per part del PP. Llamazares ha criticat les declaracions del president del PP, Mariano Rajoy, que ha qualificat el projecte d’Ibarretxe de ‘desafiament’, i de la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, que l’ha titllat de ‘desvariejament’. En aquest sentit, Llamazares ha dit que ‘sobren aquest qualificatius’ i que únicament podrien ser comprensibles si vinguessin de la ‘dreta histèrica davant de qualsevol iniciativa catalana o basca’ perquè, ha dit, tenen ‘catalanofòbia i bascofòbia’.

El coordinador general d’IU també ha explicat que una consulta popular podria emmarcarse en la ‘legalitat constitucional espanyola’, però ha afirmat que la seva formació plantejarà que hi hagi un ‘acord transversal de les diferents sensibilitats al País Basc’, com també que la violència per part de la banda terrorista ETA pugui interferir en el procés polític. Crema de fotografies del rei

Llamazares també s’ha pronunciat sobre la ‘també histèria que s’està provocant amb els símbols i la identitat per part de la dreta espanyola’, en referència a la crema de fotografies del rei i a la insistència del compliment de la llei de banderes per part del PP.

‘Primer el conflicte de banderes, i ara intenta apropiar-se de la prefectura de l’estat per acusar la resta de les formacions polítiques i per criminalitzar el republicanisme’, ha dit Llamazares, que ha reclamat el dret d’expressió d’aquesta ‘opció honrosa’ a pesar que les crítiques a la monarquia ‘puguin estar millor o pitjor’.