Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Espanya deixarà de ser el principal client de Catalunya l’any 2015

L’Estat deixarà de ser el principal client de Catalunya l’any 2015. Així ho apunta l’estudi ‘Canvis estructurals del comerç exterior de mercaderies de Catalunya 1995-2006‘ (pdf), realitzat pel professor de la UAB Josep Oliver i publicat pel Departament d’Economia i Finances de la Generalitat, que constata que el Principat ha augmentat el ritme de vendes a fora de l’Estat espanyol un 8,9% en el període 1995-2006. En el mateix temps, Espanya només ha augmentat un 4,5%. Oliver declara que, encara que no es disposa de dades més recents, ‘els exportadors catalans i la indústria, han fet els deures, han reduït costos i han racionalitzat les plantilles; per això estan guanyant quota de mercat a Europa’.

Redacció
Redacció 20/07/2010

La importància que Espanya té en el mercat de Catalunya està tocant al seu final. Un estudi elaborat per pel professor de la UAB Josep Oliver i publicat pel Departament d’Economia i Finances de la Generalitat, anomenat ‘Canvis estructurals del comerç exterior de mercaderies de Catalunya 1995-2006’ apunta que l’any 2015 Espanya ja no serà el client principal de Catalunya. El treball constata que el Principat ha augmentat el ritme de vendes a fora de l’Estat espanyol un 8,9% en el període 1995-2006. En el mateix període de temps l’Estat espanyol només l’ha augmentat un 4,5%. Les taules input-output de l’estudi revelen que Catalunya exportava a l’Estat espanyol per valor de 54.773 milions d’euros a final del període esmentat, mentre que a fora de l’Estat espanyol venia per valor de 40.646 milions, i recorda que una dècada abans la proporció era dos terços favorable a la facturació a l’Estat espanyol.

Oliver destaca que, encara que no es disposi de dades més recents, els exportadors catalans i la indústria han reduït costos i racionalitzat les plantilles, fet que ha provocat un guany en la ‘quota de mercat a Europa’ en sectors com la química i l’alimentació. Oliver s’ha mostrat crític amb l’Estat a qui ha acusat de tractar a Catalunya ‘de forma incorrecta fiscalment’.