El Partit Nacionalista Escocès (SNP) fa poques setmanes guanyà les eleccions i desbancà del poder els laboristes. Ara, l’SNP és en un govern en minoria i ja està marcant la seva linia fortament independentista. Una de les primeres accions d’Alex Salmond, primer ministre escocès i líder de l’SNP, és que ha demanat que Escòcia participi en els Jocs Olímpics amb un equip propi, separat de la Gran Bretanya. Per tal de fer-ho possible, s’ha posat en contacte amb el Comitè Olímpic Internacional (COI) per fer-ne la petició oficial. D’altra banda, Salmond ha afegit que hi ha altres prioritats més importants per a l’Escòcia independent que vol aconseguir. Recordem també que Escòcia ja participa com a nació dins de la Commonwealth Games.
Quines són aquestes altres prioritats?
El referèndum d’autodeterminació: ara mateix és molt complicat. L’SNP governa en minoria i no té el suficient suport dins de la cambra legislativa per convocar-lo. D’altra banda, el partit independentista estudia com aconseguir la seva realització. Ha quedat demostrat que és una de les prioritats bàsiques del partit, ja que quan la formació unionista els va proposar governar amb majoria al parlament si s’oblidaven de convocar el referèndum, l’SNP va refusar l’oferta sense pensar-s’ho.
La fi de l’Scottish Office: Alex Salmond va reclamat al futur primer ministre britànic, Gordon Brown, la fi de l’Scottish Office. Per entendre’ns, l’Scottish Office és una institució que controla el govern britànic i que gestiona les competències reservades de Westminster i s’encarrega de la devolució de tots els assumptes escocesos, és a dir, la gestió del finançament, treball, polítiques socials… El nou govern proposa que sigui ell mateix qui estableixi relacions directament amb els ministeris britànics. Es podria definir la proposta com una actuació bilateral Gran Bretanya-Escòcia.
L’energia nuclear: a Alex Salmond tampoc no li ha tremolat la veu quan s’ha oposat radicalment a la proposta feta des de la Gran Bretanya que preveu la construcció de noves centrals nuclears a Escòcia. L’SNP tindrà més problemes, ja que l’energia és competència britànica, però Salmond ha fet tota una declaració de principis: “No hi ha cap mena de possibilitat que permetem una nova generació d’energia nuclear a Escòcia. Energia nuclear, no gràcies”. El govern de l’SNP aposta per les energies renovables com l’energia eòlica i de les onades del mar, en comptes d’instal·lacions nuclears noves.
Escòcia i Catalunya
Les nacions sense estat i que lluiten contra una mateixa causa sempre s’han avingut. Així es posa de manifest quan el portaveu de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), Pere Aragonès, va fer una visita a diversos líders de l’SNP per conèixer de primera mà els primers passos que pensa fer el partit independentista des del poder. L’intercanvi entre les dues cultures s’efectuarà amb la participació del bloc de joves de l’SNP a l’Acampada Jove d’enguany i l’assistència d’una delegació de les JERC a la Convenció Nacional de l’SNP. Les dues forces polítiques crearan una xarxa d’intercanvi d’experiències entre els joves diputats de les nacions sense estat d’Europa.
L’SNP no es creia les paraules d’Aragonès quan explicava la desafortunada i accidentada aventura de l’Estatut català. Així, Aragonès explicava la sorpresa dels escocesos: “Quan els expliques que a Catalunya vam fer una proposta d’estatut que va ser modificada de dalt a baix en el parlament espanyol, i que després el poble català ho va referendar, no s’ho creuen. “Però per què ho feu fet? Per què no ho rebutjàveu i ho tornàveu a negociar?”. La gran sorpresa venia, però, quan comentaves que, després de tot plegat, un tribunal pot declarar il·legals alguns preceptes de l’Estatut o indicar-ne quina ha de ser la interpretació”.